Domácí lékárnička – co by v ní nemělo chybět? – 2. část

0
390
Autor obrázku: Nathan Jones

Doplňky stravy

Domácí lékárnička by měla obsahovat i nějaké doplňky stravy, které posílí imunitu. V lékárnách je k sehnání mnoho druhů, která se od sebe liší cenou, složení a cílovou skupinou, proto se nebojte se poradit s lékárnicí.

Pro děti

Autor obrázku: Nathan Jones

Dětem není vhodné podávat léky, hlavně ne ty proti kašli a analgetika. Jejich tělo na to totiž není ještě připravené. Mnohem lepší jsou sirupy, u kterých lze lehce kontrolovat dávkování a dítěti se i lehčeji podávají díky sladké chuti. Pokud dítě trpí na ucpaný nos nebo rýmu, můžete mu pomoct nějakým sprejem z roztoku mořské či minerální vody.

Péče o oči

Ovšem ani péči o oči byste neměla opomíjet. Hlavně v zimě jsou totiž oči velmi zatěžovány velkým mrazem. Pálení se dá navíc předejít použitím umělých slz nebo zvlhčujících kapek. Pokud navíc denně sedíte u počítače nebo v klimatizované místnosti, oční kapky jsou přímo nutností.

Cestování v zimě

V zimě sice cestujeme méně jako v létě, ale i přesto, pokud se někam vydáte, neměla byste doma nechávat lékárničku, protože by se vám mohla hodit. Nikdy nemůžete vědět, co se stane, a vždy je lepší i sebemenší poranění, ať už je to oděrka nebo puchýř, ošetřit. První pomoc je zde přelepení náplastí.

Dezinfekce

Pokud dojde k odření nebo prasknutí puchýře, měla byste sáhnout po dezinfekci a postižené místo řádně vydezinfikovat. Dezinfekci seženete v každé lékárně, kde ji seženete v různých cenách a formách aplikace – ať už tinktura, roztok nebo sprej. Při výběru dezinfekce ale dávejte pozor na alergické složky, většina dezinfekcí obsahují například jod, na který je hodně lidí alergických a není vhodný pro lidi, kteří trpí onemocněním štítné žlázy.

Sterilní překrytí

Pokud už se nejedná pouze o menší oděrku, je vhodnější použít gázové čtverce a ránu sterilně překrýt. Pouze přelepení by bylo v tomto případě k ničemu. Gázové čtverce najdete v každé lékárně nebo prodejně se zdravotními potřebami.

Bolestivá naraženina

Autor obrázku: Andrew Moir

V případě naraženiny, pohmožděniny nebo hematomu, které jsou velmi bolestivé, je možné použít mast, gel nebo sprej, který utiší bolest a zmenší otok. Existují dokonce i gelové polštářky, které lze nahřát či zchladit.

V lékárničce by samozřejmě neměly chybět ani obvazy a dlahy k fixaci končetin. Pokud trpíte na problémy s klouby či šlachami, není od věci lékárničku doplnit i ortézami.

Chraňte se i před sluníčkem

Možná si myslíte, že když je zima, nemusíte se chránit nijak před sluníčkem, protože to není třeba, ale opak je pravdou. S rostoucí nadmořskou výškou na horách totiž roste i intenzita UV záření. Tvoji pleť skvěle ochrání před slunečními paprsky i mrazem mastnější krém, který obsahuje bambucké máslo, mandlový olej, panthenol nebo vitaminy A a D. Neměla bys ale zapomínat na to, aby měl krém ochranný faktor nejméně 10. Je třeba patřičně chránit i tvé rty! K tomu ti skvěle poslouží ochranné tyčinky, které jsou obohaceny o UV filtr a obsahují vyživující látky.

Proti bolesti

Ani v cestovní lékárničce byste neměli zapomínat na léky proti bolesti jako je například ibuprofen nebo paracetamol, v případě náhlé virózy nebo naraženiny. Pokud odjíždíte i s dětmi, není od věci, si pořídit i analgetika s dětským dávkováním.

Pokud trpíte nějakou chronickou nemocí, je potřeba, abyste nenechávali doma léky, které musíte pravidelně užívat. Vyhnete se tak různým nepříjemným zdravotním komplikacím.

Kyselina acetylsalicylová

Pozor na kyselinu acetylsalicylovou, kterou by děti neměli užívat. Pouze při horečkách a bolestech svalů je možné takové přípravky použít. Proč nemohou děti tyto sloučeninu? Protože pomáhá rozvíjet smrtelný Reyeův syndrom, při kterém hrozí poškození vnitřních orgánů.

Kinetóza

Pokud trpíte kinetózou, nezapomeňte si léky přibalit do příručního zavazadla a ne na dno kufru.