V dnešním hektickém světě se není čemu divit, když někdo řekne, že nemůže spát. Většina lidí si tento problém vyslechne, ale za chviličku jej pouští z hlavy. Jen ti, kdo někdy nespavostí trpěli, anebo znají někoho v nejbližší rodině vědí, co problémy se spánkem přináší a jak dlouhé, nekonečné noci lidé trpící nespavostí prožívají. Celý den se obávají večera, až budou mít zase ulehnout a spát… Tím, že jsou nevyspalí jsou pro ně náročné i dny, protože jsou unavení, bez energie a nálady. Nespavost je proto důležité řešit s odborníky.

Základem je správná spánková hygiena

Ptáte se, co je to spánková hygiena? Je to chování se člověka tak, aby měl co největší předpoklad pro to, aby po ulehnutí do postele usnul v běžné době, což je do max. 30 minut. Aby se vám to podařilo, měli byste se vyvarovat pití kávy později než po šesté hodině večer, stejně jako pití zeleného čaje. Kuřáci by neměli před spaním odcházet na svoji večerní cigaretu, protože i nikotin je ten, kdo startuje náš organismus a hůře se nám po kouření usíná.

Možná budete překvapeni, ale neměli bychom před spánkem vykonávat těžší manuální práci, nebo aktivní sport. Tím není myšlena procházka se psem, ale běhání nebo hodina strávená ve fitku, kde budete běhat či provozovat bojové sporty.

Další, co bychom neměli dělat, je nejíst těžká jídla před spaním, nebo se nepřejídat. S plným žaludkem se těžce usíná, žaludek je nucen pracovat, i když by v této chvíli měl být téměř prázdný. Stejně tak ale není dobré jít spát úplně hladový, hlad by nás mohl budit.

Normální je probudit se za noc 2 – 3 x

Stejně tak, jako je nastavena pračka na program, kdy napouští vodu, předpírá, pere, máchá, ždímá, a tak dokola, i naše tělo je nastaveno tak, že jede „program“ např. 2 hodinový. Po dvou hodinách se probereme, což někdy vnímáme a někdy ne, přetočíme se na druhý bok a náš program jede od začátku. Je tedy běžné, že se můžeme za noc několikrát probudit, ale měli bychom být schopni ihned zase usnout.

Průměrná doba spánku je 6 – 8 hodin. Po této době bychom se měli cítit odpočatí. Jsou však i lidé, kterým stačí 4 – 5 hodin spánku, těch je ale jen asi 2% a existují i opačné extrémy, které potřebují k odpočinku i 9 – 10 hodin. Kupříkladu o Einsteinovi se tradovalo, že spal 12 hodin.

Když nemůžete usnout

Jestliže dodržujete všechny uvedené doporučení ze spánkové hygieny, a přesto se vám nedaří usnout, nenuťte se do spánku. Nejhorší, co můžeme dělat, je sledovat hodiny a stresovat se tím, že už je půlnoc, za chvíli vstáváme, a přitom ne a ne usnout. Pokud se vám nedaří usnout do půl hodiny, zkuste myslet na něco pozitivního, přečtěte si knížku, poslouchejte mluvené slovo a za půl hodiny zkuste usnout znovu. Není nic horšího, než čekat na spánek a sledovat ubíhající čas s tím, že ráno nás čeká brzké vstávání a náročný den v práci.

Krátkodobé potíže se spánkem potkají v průběhu života většinu z nás. Mohou za to problémy v rodině, v zaměstnání, zdravotní stav aj. Jestliže jde o dlouhodobý problém, je potřeba vyhledat pomoc psychologa nebo navštívit spánkové centrum, kde budou váš mozek sledovat v průběhu noci a vypozorují, jak reaguje v daných fázích bdění, spánku nebo v čilém stavu.

Neváhejte si také přečíst náš třídílný seriál o nespavosti: https://www.zdrava-vyziva.net/kvalitni-spanek-jako-zakladni-kamen-zdraveho-zivotniho-stylu/.