Častá chyba svátečních běžců aneb proč neběhat v módních teniskách

0
541

Běhání je v poslední době jedním z nejpopulárnějších sportů, a to hlavně ve městě. Důvody jsou jasné, nepotřebujete k němu totiž nic speciálního: stačí kvalitní a dobře padnoucí boty, sportovní oblečení, sluchátka s oblíbenou hudbou, a pak už jen vyrazit do parku, vyběhnout podél řeky nebo na nejbližší cyklostezku. S narůstající oblibou běhání se ale objevuje i velké množství příležitostných běžců (nebo věčných začátečníků), kteří nemají ambice podávat velké výkony, nechtějí investovat do vybavení a rádi by využili to, co už mají doma. A tak často sáhnou po módních teniskách, co jinak nosí do města, aniž by si ověřili, zda se na běh hodí.

Tyhle trendy tenisky světových značek sice vypadají skvěle a ladí ke outfitu, což se o spoustě bot z běžeckých obchodů úplně říct nedá, nohy a páteř vám ale za naběhané kilometry rozhodně nepoděkují. Pokud by v takových botách člověk běhal dlouhodobě, způsobil by si tím více škody, než užitku – už jen kvůli nepoddajné podrážce a vyvýšené patě, kterou módní tenisky často mají.

Pokud máte v oblibě modely jako Nike Air Max 270, Nike Air Max 720, adidas Deerupt nebo adidas Nite Jogger, na běhání je určitě nechte doma. Jestli je chcete využít jinak než ve městě, víc než na běh se hodí spíš na kondiční nebo silový trénink v posilovně. Ale i tady stejně jako v případě běhání platí, že je dobré tenisky často střídat a nesportovat jen v jenom páru, aby nebyla noha jednostranně zatěžovaná a boty měly čas „dýchat“.

Fandíte teniskám s legendární fajfkou a bez technologie Nike Air Max nedáte ani ránu? Jako kompromis vám na běhání doporučujeme překvapivě pevné Nike Air Max 95, nebo Nike Air Zoom Pegasus, které jsou lehké, dobře fixují nohu a mají vzduchovou bublinu na patě i ve špičce. Z dílny německého sportovního gigantu adidas zase vyzkoušejte jakékoliv boty s odpružením adidas Boost – na trasy do 10 kilometrů sáhněte po adidas UltraBoost, na delší pak po adidas Supernova Glide Boost.

Jestli máte v plánu běhat pravidelně, rozhodně se vyplatí do výběru bot nějaký ten čas i finance investovat. Nespoléhejte se na módní tenisky, co máte doma, kupte si běžecký model, ve kterém budete kilometry ukrajovat lehce a bezpečně. Rádi zkoušíte nové trendy? Namísto tenisek sáhněte po barefoot botách – na běhání v lese se hodí například Vibram FiveFingers (chodidlo v nich přirozeně pracuje, protože ho neblokuje tlustá podrážka), na tvrdé povrchy zase pohodlné boty švýcarské značky On, které nezasahují do přirozené fyziologie těla při běhu.