Fakt, že má pravidelná jízda na kole pozitivní dopad na lidské zdraví, nezpochybňuje téměř nikdo. Jedná se přece o sportovní aktivitu a ne nadarmo se říká „sportem ku zdraví“. Ale kdyby se vás někdo zeptal na konkrétní přínos cyklistiky, znali byste odpověď? Napovíme, že kromě výrazného zlepšení celkové fyzické zdatnosti slouží jako prevence před civilizačními chorobami a je prospěšná pro kardiovaskulární a pohybový aparát. Na druhou stranu byste se však měli seznámit i s určitými riziky.

Je bezpečnější jízda na silnici, nebo v terénu?

Odborníci na jízdní kola Plzeň z MMR Ebike připomínají, že riziková může být jízda na horském i silničním kole. Zatímco v případě jízdy v terénu se cyklista vystavuje možnosti zranění při pádu. Na silnici ho mohou ohrozit ostatní účastníci provozu.

Pády však samozřejmě hrozí i na silici a ve větší rychlosti mohou mít vážnější následky než při jízdě po nezpevněných cestách. Tvrdý asfalt je vůči kostem a svalům nekompromisní a nepříjemná zranění způsobená při pádu nejsou nijak výjimečná.

Obecně tedy nelze objektivně posoudit, zda je bezpečnější horské, nebo silniční kolo. V praxi záleží především na stylu jízdy, dodržování zásad bezpečnosti a dalších aspektech.

Cyklistika a její vliv na svaly a kosti

Důvodů, proč jezdit na kole, je víc než dost. Hlavní přínos jsme zmínili v úvodu, k dalším benefitům patří snížení rizika obezity, zlepšení práce trávicího traktu a efektivnější prokrvení tkání.

Podle studie Michiganské univerzity mají těhotné ženy díky jízdě na kole v těhotenství mnohem jednodušší porod. MMR Ebike však upozorňuje na riziko pádu a zdůrazňuje, že by si měly těhotné cyklistky počínat velmi opatrně. Zároveň jim doporučuje zvážit pořízení elektrokola Plzeň – do bicyklů s elektropohonem se zamilovaly mnohé sportovkyně. V případě kola s elektromotorem totiž nehrozí zadýchání a zároveň není zapotřebí vyvíjet nadměrnou fyzickou námahu.

Co je však velmi důležité, je správný posed. Platí to pro „dospělácká“ i dětská kola Plzeň. Proto jsou nezbytné odpovídající velikost kola a optimální výškové nastavení jednotlivých prvků. Cyklista by měl také odpovědně vyhodnotit svůj zdravotní stav a jízdu přizpůsobit svým možnostem.

Nesprávný posed vede k přetěžování svalů a mnoha souvisejícím problémům – bolestem krční páteře, vyklenutí hrudníku a různým nevratným či špatně léčitelným deformacím. Tělu zároveň neprospívají ani extrémní otřesy, ke kterým dochází při jízdě v náročném terénu.

Co dodat závěrem? Bez ohledu na to, zda se ve svém volnu věnujete silniční, nebo horské cyklistice, nepodceňujte význam protahování přetíženého svalstva a technik tzv. kompenzačního cvičení – obojí slouží jako účinná prevence před zraněními a zdravotními komplikacemi způsobenými nesprávným posedem či nadměrným přetěžováním organismu.