Říkáte si, proč byste si před začátkem zimy měli pořizovat cyklistickou výbavu? Je to jednoduché. Oproti nákupu těsně před začátkem jara nyní výrazně ušetříte. Navíc můžete rozhodování o tom, do čeho investovat, věnovat více času.

Do terénu se bez pořádného oblečení nepouštějte

Pokud se zamyslíte, co že vlastně pro své cyklistické výlety potřebujete, a zároveň spadáte do kategorie jezdců, kterým silnice příliš nevoní a než silnička je vaším partnerem spíše hardtail, logicky vám vyjde, že je třeba se soustředit na bezpečnost a ochranu svého zdraví. Přeci jen při jízdě v terénu, po nezpevněných cestách, při přeskakování kamenů a lesních sjezdech každý pád bolí trochu více než na silnici. Jeho pravděpodobnost navíc také roste.

Rukavice, kraťasy a dres zabrání větším odřeninám

Když pomineme přilbu, která je samozřejmostí, k vaší ochraně výrazně přispěje i cyklistické oblečení. Stačí jen správně vybrat. Abyste si nemuseli vydloubávat z dlaní kamínky, vyberte si pevné rukavice na kolo. Pro jízdu v terénu ideálně celoprstové. Pomohou vám i proti mozolům a puchýřům. Cyklistické kraťasy a dres na kolo by měly disponovat zvýšenou odolností proti protržení. Zvlášť v místech, která při pádu většinou přijdou ke kontaktu se zemí jako první (typicky boky), se hodí, aby bylo oblečení zesílené.

Batoh s ochranou páteře vám může zachránit život

Co dále může přispět k tomu, abyste zmírnili následky případné nehody? Účinnou pomůckou je i správně zvolený batoh na kolo. Nikdo vás nenutí během vašich projížděk něco někam převážet, ale menší batůžek o objemu několika litrů se pro osobní věci, vak na vodu a třeba i jednu vrstvu oblečení navíc skvěle hodí. Když je navíc jeho zádová část opatřena chráničem páteře, významně roste i jeho ochranná funkce.