Rýma může být nejen důsledkem nachlazení.
Rýma může být nejen důsledkem nachlazení.
Rýma může být nejen důsledkem nachlazení.

Ucpaný nos většina z nás považuje za nejčastější příznak rýmy a nachlazení. Nachlazení však nemusí být jediným důvodem. Na vině dlouhodobě ucpaného nosu mohou být alergie, polypy, strupy, ale i zvětšené mandle. Zjistěte o těchto příčinách a jejich řešeních více.

Ztížené dýchání kvůli rýmě

Zejména v chladných měsících je nejčastější příčinou ucpaného nosu rýma a nachlazení. Nos se ucpe kvůli otoku nosní sliznice, který způsobuje lokálně probíhající zánět. Nejčastější možností, jak ucpaný nos uvolnit, je používání kapek a sprejů do nosu.

Odborníci upozorňují na fakt, že by se kapky neměly používat delší dobu. Optimální délka se pohybuje mezi 5 až 7 dny. Dlouhodobější používání by mohlo vést k závislosti na kapkách, při jejichž vysazení by pak paradoxně k ucpání nosu docházelo pravidelně. Sliznice nosu totiž zduří za kratší dobu, což uživatele vede k častějšímu používání kapek. Jen jejich aplikace mu totiž přinese úlevu. Výjimkou jsou mořské vody, které se pro péči o nos mohou používat každodenně.

Solné roztoky se pro výplach nosu doporučují i preventivně, například po pobytu v rizikovém prostředí. Solné přípravky vašemu nosu pomáhají hned v několika ohledech:

  • odstraní suché kousky hlenu, alergeny i původce infekčních onemocnění a zlepší průchodnost dýchacích cest,
  • zvlhčí oschlé sliznice, což vede k lepšímu komfortu při dýchání,
  • uvolňuje tzv. zadní rýmu (zánět vedlejších nosních dutin),
  • povzbuzují činnost řasinek, které jsou první obrannou linií proti bakteriálním infekcím.

Jak na rýmou ucpaný nos: přírodní medikamenty mohou používat těhotné ženy i kojící matky

Nejlepším lékem na rýmu je se tzv. vyležet. Důležitý je především odpočinek a klidový režim. Tělo získá dostatek energie na to, aby mohlo s rýmou bojovat, vy mu můžete pomoci tak, že zvýšíte příjem vitamínů, především vitamínů D a C. Vyzkoušejte také tinkturu z pupenů lichořeřišnice.

Použít můžete nosní kapky na přírodní bázi Sinulan. Ucpaný nos uvolňují již do 15 minut, eliminují viry a bakterie a díky odstranění nepříjemného tlaku snižují bolest dutin.

Nachlazení a chřipka jsou onemocnění, která se běžné léčí kapkami do nosu nebo přípravky určenými pro zmírnění obtíží. V době těhotenství se však řada účinných látek v těchto lécích nedoporučuje používat. To ale neznamená, že žena nemůže být účinně léčena. Léky se u nastávajících maminek volí s ohledem na probíhající těhotenství. Zcela nejlepší je klid na lůžku, přísun vitamínů a hydratace. Nastávající maminky mohou při rýmě sáhnout po mořské vodě nebo přírodních produktech s výtažky z bylin.

Sinulan kapky do nosu obsahují esenciální oleje z máty peprné, eukalyptu blahovičníku kulatoplodého a tymiánu borneol, nazývaného také tymián bílý, takže je ideální volbou pro těhotné. Přípravek má formu spreje, který se stlačením aplikuje do nosu. Do každé nosní dírky byste měli provést 2 až 3 střiky a to 2krát až 3krát denně, případně častěji, je-li to nutné. Sprej je vhodný pro děti od 12 let a těhotné i kojící ženy.

Sinulan, na rozdíl od jiných kapek do nosu, je možné díky přírodním extraktům používat bez rizika i delší dobu.

Běžné kapky do nosu se mohou používat jen 5 až 7 dní, ale přírodní bez rizika i déle.

 

Babské rady na ucpaný nos

Kromě přípravků z lékárny můžete vyzkoušet i několik receptů, které jsou ověřeny generacemi.

  • Kuřecí či slepičí vývar – čím silnější je, tím lepších účinků dosahuje. Vývar má posilující účinky a stoupající pára uvolní ucpané dutiny.
  • Inhalování – parní lázeň se solí, bylinkami či jednou kapkou bylinkového esenciálního oleje dokáže uvolnit dutiny, ale také zrelaxovat mysl.
  • Eukalyptový olej – nejlepších účinků dosáhnete, pokud jej nakapete do aromalampy nebo teplé koupele.
  • Křen – proti rýmě dobře funguje v kombinaci se dvěma lžičkami medu, užívá se 3krát denně po jedné lžičce.
  • Lichořeřišnicová tinktura – používá se jako jediné přírodní antibiotikum proti stafylokokům a streptokokům.
  • Další rady si můžete přečíst zde.

Další důvody ucpaného nosu

Důvodem ucpaného nosu mohou být i jiné příčiny, které se léčí buď operativně, nebo vhodnými medikamenty.

Vychlípená sliznice neboli polypy

Polypy jsou vychlípenou sliznicí, která zasahuje do vedlejších nosních dutin i dutiny nosní a vypadá jako miniaturní hrozen vína. Ke zhoršenému dýchání dochází kvůli ucpání nosních průduchů. Polypy jsou většinou neškodné, ale komplikace jimi způsobené mohou být nepříjemné. Dojít může například k zánětu středního ucha nebo k bolestivým zánětům vedlejších cest dýchacích. S polypy je dobré zajít k lékaři, který vám doporučí dodržování určitého pitného režimu nebo vám předepíše sprej na bázi kortikoidů. V případě chronických obtíží se polypy odstraňují chirurgicky.

Ucpaný nos kvůli alergii

Alergická rýma, která se označuje také zkratkou AR, je zánětlivé onemocnění nosní sliznice. Mezi hlavní příznaky patří výtok a svědění v nose, ucpaný nos, kýchání, svědění a slzení v očích nebo svědění v krku. Při dlouhodobě ucpaném nosu je vhodné si zajít za odborníkem z ORL, který vás při podezření na alergii pošle na alergologii. Hlavním spouštěčem alergické rýmy je alergen, který je obsažen ve vzduchu, který dýcháte. Alergen začne dráždit imunitní buňky v nosní sliznici, které následně začnou produkovat histaminy způsobující nepříjemné pocity v nose. Může se jednat o alergeny se sezónním nebo celoročním výskytem.

Příznaky se zmírňují antihistaminiky.

Zvětšená mandle

Problémy s pocitem ucpaného nosu mohou mít i lidé se zvětšenou mandlí. Zpravidla se objevuje u dětí předškolního věku. Zvětšená nosní mandle není nebezpečná, ale pokud kvůli ní dochází k opakovaným zánětům ucha, průdušek a nosních dutin, je potřeba vyhledat lékaře.

Lékaři jako prevenci při zvětšené mandli doporučují dostatečný přísun vitamínů (zejména C), otužování, pohyb na čerstvém vzduchu a oblékání přiměřené počasí. Trhání mandlí není v současné době tak běžné jako dříve. Pokud k němu dojde, provádí se metodou adenotomie, tedy endoskopicky a v celkové narkóze.

Strupy v nose

Kromě rýmy vás mohou potrápit i nepříjemné strupy. Příčin vzniku strupů v nosní dutině může být hned několik:

  • Reakce na podráždění – zpravidla je na vině rýma a časté smrkání, kvůli kterým dochází k odření nosní sliznice. Příčinou však může být i pobyt v klimatizované či přetopené místnosti.
  • Suchá rýma – je důsledkem suchého a přetopeného prostředí. Nosní sliznice vysychá, drobné žilky v ní praskají a dochází ke krvácení.
  • Herpetická infekce – známá pod názvem pásový opar, při kterém zánět sahá až do hloubky sliznice.
  • Impetigo – nakažlivá kožní infekce způsobující puchýřovitou vyrážku na těle, ale také na nosní sliznici.

Pokud se stroupky objevují bez zjevné příčiny, je nejlepší prevencí navštívit svého lékaře.