Běh si zamilujete, když nepřepálíte start – jak začít?

0
465

Vnímejte svoje tělo, sledujte aktuální kondici a nalaďte se na vlnu endorfinů a dobré nálady. Běhání zvládne každý, když se do něj nevrhne po hlavě. Sepsali jsme pár tipů, jak začít.

Pokud rádi chodíte, k běhu máte blízko. Po chůzi jde o fyziologicky nejpřirozenější pohyb. Zažijte pocity, které běžné procházky nenabízí, aniž byste museli trhat sprinterské rekordy. Při běhu roste hladina endorfinů, hormonů štěstí, těšte se proto na příval dobré nálady.

K běhu potřebujete jen tričko, kraťasy a boty

Obujte boty, oblečte běžecké kalhoty, tričko na běh a vyběhněte pravou nohou. Takhle jednoduché to je, nepotřebujete žádnou speciální výbavu.

Na běžeckých botách ale nešetřete. Výběr závisí na tělesné váze, šířce chodidla, specifickém došlapu, terénu a běžeckém stylu. Jděte osobně do specializovaných obchodů, kde vám poradí a zjistí, jaký máte došlap.

Na začátku nespěchejte a zkuste indiánský běh

Před běháním si dejte krátké rozcvičení – připravíte svaly na zátěž. Zkuste třeba „běžeckou abecedu“, při které děláte zakopávání, předkopávání, lifting nebo poskoky.

Začněte indiánským během, kdy střídáte běh a chůzi. Zvládnete to i s pár kily navíc, aniž by vám po pár metrech vybuchovaly plíce. Pokud máte výraznou nadváhu, začněte nejdříve pouze pravidelnou chůzí.

Udržujte nízkou intenzitu, doporučuje se 50 až 65 % maximální tepové frekvence. Pokud ji nemáte jak změřit, sledujte, zda zvládnete při běhu bez výrazného zadýchání mluvit. Lehké zadýchání je však v pořádku, vyčerpání nikoliv.

Začněte klidně pozvolna – dvě minuty choďte, minutu běžte. V dalších trénincích zkoušejte prodlužovat běžecké intervaly na úkor chůze. Podle webu run-magazine.cz už při pomalém běhu (cca 8 km/h.) v mírně zvlněném terénu spalujete víc než při intenzivním cvičení aerobiku.

Po několika týdnech se stoprocentně dostanete do fáze, kdy zvládnete trénink z půlky odběhnout. V takovém případě přichází čas ho zkusit příště zaběhnout celý!

Stává se vám, že každý týden s během znovu začínáte? Zkuste to tentokrát jinak. Místo důvodů hledejte způsoby. Zvládnete to!

Autor článku: Pavla Melenová