Když se řekne vaporizace, většina z nás si představí moderní vaporizér, který se plní tekutými liquidy anebo sušenými bylinkami či tabákem. Kuřivo je v něm ohříváno na tepotu blízkou bodu hoření, ale není spalováno. A právě to je benefit, který moderní vaporizéry přináší všem kuřákům.

Kde se vzala vaporizace?

Vdechování výparů vznikajících při spalování bylinek však není záležitostí ryze moderní doby. Historie této záliby sahá daleko do minulosti. První zmínky o inhalaci opařovaných bylin lze dohledat již u Hérodota. Ten se zmiňuje o antických parních lázních existujících již v 5. století př. n. l., pro jejichž potřeby se dovážely byliny. Úplně první vaporizér na světě však měl podobu velkého skleněného sudu, z něhož čouhaly dvě trubky. Přes jednu skleněnou trubku se vzduch dostával dovnitř nádoby, v níž byly ohřívané bylinky. Druhou trubkou se pak vdechoval vzduch i s výpary z bylin. Konstruktérem tohoto zařízení byl Američan, který se usídlil v Amsterodamu, kde hledal vhodný způsob, jak si nekonvenčně užít všechny výhody konopí.

Všechno se zmenšuje, i vaporizéry

Období miniaturizace nepoznamenalo pouze elektroniku. Doba naštěstí postoupila a v současné době již nemusíme vaporizovat pouze ze skleněného sudu. V devadesátých letech na amsterodamském Cannabis Cupu byl totiž představen první kapesní vaporizér, který již umožňoval pohodlné vdechování výparů jedinou osobou, a jeho rozměry byly o poznání menší. První vaporizéry, v nichž se pára tvořila kontaktem bylinek se zahřátou kovovou plotýnkou, se uchytily ale především u obyvatel Severní Ameriky.

Moderní vaporizéry přelomu tisíciletí

Od roku 2000 směřovala budoucnost vaporizérů směrem k malým přístrojům osobního charakteru. Jednou z opravdu kvalitních značek v tomto odvětví je značka PAX. Vaporizéry PAX spatřily poprvé světlo světa v roce 2015, ale za několik let své existence si již vydobyly přední místo na trhu s vaporizéry. V současné si tak již můžete zakoupit druhou a třetí generaci přístrojů této značky. Kromě dokonalého spalování se tyto vaporizéry mohou pochlubit také celou řadou vychytávek, například vaporizér PAX 3 má k dispozici také praktickou aplikaci pro mobilní telefon, s jejíž pomocí je snadné jej ovládat. Dokonalý moderní design, ergonomicky tvarovaný náustek a zdravotně nezávadné materiály jsou pak samozřejmostí u všech vaporizérů PAX.