Vilkakora je pro lidské tělo bezpečná a bylo prokázáno mnoho pozitivních vlivů této bylinky na jeho fungování, od posílení imunity po ztišení pocuchaných nervů. To vše lze přiřadit k účinkům této rostliny. Existují však situace, ve kterých se konzumace vilkakory nedoporučuje anebo je lepší se jí alespoň dočasně vyhnout. O jaké jde a proč je dobré být opatrný?

Vilkakora není antikoncepce

Opatrné by při užívání vilkakory měly být především těhotné ženy a kojící matky. Na druhou stranu panuje dokonce přesvědčení, že v souvislosti s užíváním vilkakory mohou mít některé ženy potíže s otěhotněním. Pro některé je pak vilkakora alternativou k hormonální antikoncepci. Nutno podotknout, že ne příliš spolehlivou. Pozor by si měli dát také lidé, kteří berou léky na ředění krve. Vilkakora totiž srážlivost krve snižuje a tak může hrozit i při sebemenším poranění větší krvácení než obvykle. Další skupinou lidí, kteří by měli být s vilkakorou opatrní, jsou diabetici a lidé závislí na inzulínu. Kontraindikací pro užívání vilkakory mohou být také autoimunitní choroby.

Pozor i na nízký krevní tlak

Potransplantační stav, kdy člověk užívá velké množství imunosupresiv, také není ideální pro zařazení vilkakory a je prakticky jedno, jaký orgán byl transplantován. Potíže při konzumaci vilkakory se nemusí vyhýbat ani lidem, kteří trpí nízkým krevním tlakem. Samozřejmě vilkakora není vhodná ani pro děti, které jsou mladší tří let. Nepatříte do žádné této skupiny? Pak si můžete gratulovat. Účinky vilkakory máte šanci pocítit na vlastní kůži.

Jak účinkuje vilkakora?

Tato rostlina známá také pod názvem Kočičí dráp je pověstná zejména svými účinky na posílení imunity. To provádí prostřednictvím stimulace fagocytózy, tedy procesu, při němž bílé krvinky likvidují viry a bakterie, které atakují naše tělo. Při užívání vilkakory je potřeba postupovat pomalu a začínat s nižšími dávkami. Jestliže to hned na poprvé přeženete, mohou být vedlejšími příznaky bolesti břicha, průjem anebo potíže s trávením obecně. Po snížení dávky by však tyto potíže měly v průběhu přibližně tří dnů zmizet. Jestliže se tak nestane, na čas se raději vilkakory vzdejte a po nějaké době ji začněte užívat v mnohem nižších dávkách.