Autor obrázku: sunshinecity

Krém – základ péče o obličej

Krém je jednou z věcí, na kterou bys rozhodně neměla zapomínat ve své pečovací taštičce. I zde se ale můžeš splést ve výběru.

Nejdůležitější je, přesně určit typ své pleti. Což je ale velmi jednoduché. Podle toho se pak bude odvíjet i typ krému, který bude používat. Jedině tak své pleti dopřeješ tu nejlepší péči.

Krémy na suchou pleť

Pokud máš problémy se suchými místečky, tvůj make-up zvýrazňuje šupinky a často musíš sundávat kousky kůže z obličeje, aby to nevypadalo blbě, tak tvé pleti chybí hydratace. Budeš potřebovat hodně mastný krém, protože tvoje pleť je velmi náročná na péči a ochranu.

Krémy na mastnou pleť

Použij je, pokud máš spíše problémy s lesknutím se pletí na některých místech a neustále se mastící. Dej ale pozor, aby sis tuto pleť nespletla se smíšenou – ta se mastí především v T-zóně, ale na některých místech je spíše suchá a objevují se i šupinky.

Dávej si pozor na hutné a mastné krémy, ty by stav tvé pleti ještě zhoršovaly, raději vol nějaké lehké, které se lehce vsáknou. Vyvaruj se ale dojmu, že pokud máš mastnou pleť, pleť už nepotřebuje hydratovat. Právě to je ten největší omyl. Čistit a mazat!

Krémy na citlivou pleť

Pokud ti dělá většina přípravků problém, štípou tě nebo se ti po nich rapidně zhoršuje pleť, objevují se pupínky nebo zarudlá místa, tak jsi bohužel majitelkou citlivé pleti. Způsobují to látky, které tvá pokožka nesnese a mnohdy to bývá i alkohol, který se přidává do mnoho kosmetických přípravků, nebo parfemační složky. Tvá pleť může být zároveň i kombinovaná s jiným typem pleti, a proto většinou ženy s citlivou pletí mají velké problémy s výběrem vhodného krému. Mnohem více než krém se pro tebe budou hodit ale pleťová mléka či gely. Poraď se o tom s dermatoložkou nebo kosmetičkou.

Autor obrázku: Daniela Vladimirova

Problematická pleť

Problematická pleť bývá často důsledkem mastné pleti, ucpávání pórů. Naštěstí ale existuje plno přípravků, které jsou určené přímo na aknózní pleť. Mnohdy obsahují látky, které pomáhají léčbě akné.

Normální pleť

Pokud není tvoje pleť ani mastná, ani suchá a netrápí tě akné, můžeš si pískat, protože jsi dostala ten nejlepší typ pleti. Normální pleť nevyžaduje žádnou přehnanou péči, protože je sama o sobě vyrovnaná, ale to neznamená, že jí nemusíš dodávat výživu a vlhkost. Krémů pro normální pleť najdeš spousty, stačí si jen vybrat. Nejlepší ale stejně je, když používáš krém i čistící vody stejné značky.

Ostatní krémy

To ale samozřejmě nejsou všechny krémy, co existují. Dále existuje mnoho typů, kterým by se v mládí mělo vyhýbat – např. revitalizační krém. Ten by měla vlastnit každá starší žena, ale rozhodně si ho od ní nepůjčují dcery! Obsahuje totiž mnohem více výživy, než mladá pleť potřebuje, a to by mohlo udělat více škody než užitku. Při užívání tohoto krému mnohem dřív, než je  potřeba, mohlo by se stát, že až ho bude opravdu potřeba, už nebude tolik zabírat.

Dále existuje speciální oční krém. Pleť je zde jemnější a proto vyžaduje šetrnější péči. Mnohdy bývá uložen v balení spolu s gelem, který má zabraňovat tvoření kruhů pod očima. Ani na ten bychom neměli rozhodně zapomínat, protože by se jinak mohl v tomto místě věk později projevit. Očním krémem tomu předejdeš a oddálíš to. Pokud máš mastnou pleť, tak je pro tebe oční krém přímo nutností.

Denní nebo noční?

Mnoho žen to moc nerozlišuje a používá jenom denní nebo jenom noční. Ale to je chyba. Nejlépe bys měla používat oba. Denní krém tvou pleť totiž chrání, ale noční ji skvěle hydratuje, léčí ji, ale zároveň nezabraňuje samočištění.