Vlasy a léto

Léto dává zabrat, a to jak pokožce, tak nám, ale i vlasům. Ačkoliv se to nezdá, tolik faktorů se dokáže na jejich kvalitě podepsat. Chceš zdravé lesklé vlasy nebo zacuchané suché bez lesku? Jak to napravit?

Slunce

Slunce je v létě hlavní zabiják krásných vlasů. Pokožku, na rozdíl od vlasů, můžeš chránit opalovacím krémem. Vlasy tím neskutečně trpí. Hlavně pokud jedeš na dovolenou, kde je to navíc kombinované s větrem, slanou vodou a stylingem vlasů.

Pokud vlasy přehnaně vystavuješ na sluníčku, budou suché, hrubé a budu se ti hodně lámat. A přitom je tak jednoduché si vzít např. slaměný klobouk nebo jinou pokrývku hlavy, která zároveň tvůj outfit pěkně ozvláštní. Nezapomeň i na pravidelnou péči, ochranné spreje a vyživující balzámy.

Autor obrázku: Captain DJ

Slaná voda

Je dobře známo, že sůl je dobrá na dýchací cesty, ale vlasům moc neprospívá. Díky ní vlasy ztrácejí lesk, protože z nich veškerou vláhu sůl pohltí a vysaje. Tím, že budeš mít culík nebo drdol, moc nepomůžeš, protože vlasy většinou stejně namočíš. A když vlasy nemohou lehce proschnout, začínají být náchylnější k větší lámavosti.

Vyřešíš to tím, že až půjdeš příště do moře, vlasy si svážeš do culíku nebo drdolu, aby si omezila jejich namočení a pokud se přeci jenom namočí, až vylezeš z vody, vlasy rozpusť a ručníkem vysuš. Nezapomeň je večer umýt.

Podobné účinky má i chlorovaná voda v bazéně.

Vítr

Každá dívka má ráda, když se prochází a pod lehkým vánkem jí vlají vlasy jako nějaké světoznámé celebritě. Pokud je ale nějaký vichr, který je v létě dost častý, kouzlo už to ztrácí a vlasům to pěkně škodí. Nejenom že zničí účes i cokoliv, co jsi měla na hlavě, ale zvyšuje lámavost a třepení vlasů.

Pokud je zrovna vichr a ty se někam chystáš, sepni vlasy do culíku nebo je schovej pod kapuci.

Autor obrázku: elly jonez

Časté barvení

Je jasné, že pokud ses přebarvila z blond na hnědo, tak budeš vyžadovat častější barvení, ale pokud pak vylezeš na sluníčko, tvoje barva vlasů se může dost změnit. A to samozřejmě neplatí pouze pro barvené vlasy, protože i přirozené dokáže o pár tónů zesvětlit.

Barvení vlasy vysušuje, takže na ně síla sluníčka bude působit mnohem více. Vlasy budou bez života, suché, budou se lámat a třepit. A to už vážně není tolik okouzlující.

Zkus místo barvy používat barvící šampon nebo jenom přeliv. Existují i barvy, které vlasy vyživují a dodávají jim potřebné látky, takže poškození vlasu není tolik razantní. Také nezapomeň chránit vlasy před sluníčkem vhodnou pokrývkou hlavy.

Večer se neumyješ

U vlasů je to stejné jako u pleti, musíš se o ni starat a pečovat o ni a ona se ti královsky odvděčí. Pokud ji nebudeš pravidelně odličovat, bohužel nikdy nebude taková, jakou bys ji chtěla. A to stejné je i u vlasů! Pokud přijdeš z nějaké letní pařby nebo sis prostě vlasy jen přelakovala, dala si do nich nějaké třpytky nebo gel, vážně jim neprospěje, když s těmito přípravky půjdeš i spát. Vlasy to zatěžuje a dělá to na nich vrstvu, která vlasu brání dýchat. To způsobuje, že jsou vlasy bez lesku a suché. Navíc jsou více náchylné ke třepení a lehce se zlomí o polštář. A to už raději ani nemluvím o tom, jak tvé vlasy asi musí smrdět kouřem a potem. Fuj!

Zároveň si dej v létě oddych i od kulmy či žehličky, protože v létě to vlasy zatěžuje mnohem více. V létě zkus volit spíše přirozenější účesy, určitě si vystačíš s culíkem či drdolem, stejně ti ve vedru přijdou nejvíce vhod. A nezapomínej, že rozpuštěné vlasy přijdou klukům nejvíce sexy!

Navíc rychlá sprcha, odlíčení i umytí ti zabere opravdu jen pár minut a za krásu se přece vyplatí překonat lenost.