Stalo se vám někdy, že jste dostala nějaký úkol, na který jste měla dostatek času, ale stejně jste ho dělala až dvě hodiny před odevzdáním? Třeba to nebude jenom o lenosti, třeba za tím bude i něco jiného…

Leností by se to dalo nazvat, pokud byste se celou dobu jenom flákala, ale určitě jste si plnila jiné důležité úkoly či něco navíc, co vám přišlo v tu chvíli přednější, klidně i vyšívání. Na dotyčný úkol bylo stále času dost, a tak jste to neustále odkládala a odkládala. Nechtělo se vám do toho. Ovšem toto už není jenom lenost, to je prokrastinace a je to vcelku běžný problém. Pokud to ale zajde až moc daleko, můžete kvůli tomuto problému přijít opravdu o všechno. Jsou totiž známy i případy, kdy se děti vykašlaly na školu, když dosáhly větší volnosti, zůstalo jim tedy jen základní vzdělání, utekly z domova nebo se začaly zadlužovat všude možně. Staly se z nich ve zkratce pochybné existence. Ale i takové případy se dají zachránit. Nikdy není totiž pozdě! Na prokrastinaci existují už i odborníci, kteří si s tím umí poradit.

Autor obrázku: Michael Rudge

Prokrastinace ale není jenom problémem studentů, setkat se s ní může totiž jakýkoli člověk. Odkládání problémů může postihnout úplně každého a nezáleží na věku nebo pohlaví.

Pokud si zvykneme na pomyslný bič našeho šéfa, přestaneme dělat věci sami od sebe. Přestaneme být toho schopni. Tento automatický tlak totiž i zhoršuje naše výkony, to je logicky jasné. Lidé by se neměli motivovat tím, že si nastaví konkrétní cíl, což sice může krátkodobě fungovat, ale poté z toho můžete mít akorát deprese, protože se vysněného cíle nemůžete dočkat. Motivujte se spíše samotnou cestou k cíli, kde budete dosahovat různých milníků a budete z nich mít radost, budou vás posouvat dopředu. Kdybyste si pouze vytyčila cíl, sice byste z něho měla radost, ale pouze jen měsíc či méně, z cesty ale budete mít radost po celou dobu.

Také je dobré se obklopit skupinou lidí, kteří chtějí dosáhnout podobných cílů jako vy. Skupinová motivace je opravdu účinná.

Nejčastějším důvodem, proč všechno lidé odkládají, je ten, že si nedokáží poručit. Rozum sice ví, že máme něco dělat, ale emoce mu to nedovolí – prostě se nám nechce. Pokud chcete být výkonnější, musíte se naučit svoje emoce ovládnout. Paradoxně vám v tom může pomoct i malý odpočinek či jakékoliv jiné dobytí energie. Díky tomu, že si trochu odpočinete, budete mít více síly k ovládnutí emocí a uděláte pak i více práce.

Vůle se dá posilovat stejně jako svaly, aby ale nabyla obřích rozměrů, musíte si zafixovat pár návyků, díky nimž se naučíte mít rádi a užívat si i nepříjemné věci. Nesmíte na sebe mít ale přehnané nároky, protože jinak cílů nikdy nedosáhnete. Nemusíte daný úkol dělat hned, jak ho dostane a celý ho udělat, ale rozkouskujte si ho a ve výsledku vám to ani nedá tolik práce jako byste očekávali. Pokud si nastavíte nízkou laťku, snadněji ji budete překonávat, což vám přinese uspokojení, radost a úspěch.