By: Pedro Ribeiro Simões

Kdo z nás by tuto infekci neznal. Každou ženu už někdy potrápila a nejedná se o nic příjemného. Jak se dá řešit tato infekce a můžeme se léčit i samy doma, nebo je nutné zajít si k lékaři?

K přenosu kvasinek může dojít při pohlavním styku. Kvasinková infekce patří mezi pohlavně přenosné infekce. Často se s tímto problémem setkávají ženy v těhotenství a ženy po přechodu.

Jak zjistíme, že máme kvasinkovou infekci?

Hlavní a viditelnou známkou je hustý, bělavý výtok, který má bílou barvu. Výtok je provázen nepříjemným svěděním a pálením, pochva a její okolí jsou podrážděné. V hustém výtoku se mohou objevovat i hrudky.

Výtok může být bez zápachu, ale může také velmi silně zapáchat. Mezi stydkými pysky se pak může objevovat bělavý povlak. Doprovázet vás může i bolest břicha.

Pokud máte tento problém, je dobré zajít si ke gynekologovi, který provede stěr, podívá se pod mikroskop a zjistí, o co u vás jde. Lékař napíše vhodnou léčbu. Většinou se jedná o globule, které se zavádí do pochvy po dobu zhruba deseti dnů.

V některých případech je nutné, aby se také léčil partner, pokud i on má nějaké problémy. Pokud jste si jistá, že jde o skutečně problém, který má původ v kvasinkové infekci, tak si můžete vystačit i s volně prodejnými léky.

Těch je na trhu celá řada, stačí se poradit v lékárně. Vyzkoušet můžete krém Canesten, Gyno-pevaryl, Candibiene, Rosalgin, Jenamazol, volně prodejné jsou jak globule, tak krémy a také výplachy. Záleží na tom, co vám nejvíce vyhovuje a co je pro vás praktické.

Zvolíte-li návštěvu lékaře, tak vám může předepsat léky bez doplatku a navíc zjistí zcela přesně příčinu vašeho zánětu a tím pádem ví, jak jej léčit. Pokud si půjdete pro volně prodejné léky do lékárny, tak budete hradit celý lék, ale nemusíte kvůli tomu nutně navštěvovat lékaře a podrobovat se gynekologické prohlídce.