By: Elvert Barnes

Běžně se stává, že nás někdy něco pobolívá. Někdy jde jen o malou věc, která je způsobena námahou a za chvíli přejde, ale mnohdy může být bolest prvním příznakem mnoha nemocí, proto bychom žádnou bolest neměli podceňovat.

Jak ostruha na patě může vzniknout?

Když při přetížení nedochází ke správnému okysličování tkáně, je ovlivněn přítok živin a také odpadních látek dané oblasti. A pak dochází k nahromadění a vznikají záněty, které při okamžitém léčení mohou ztvrdnout a tak vznikne ostruha na patě. Někdy se mohou na nohách, právě v oblasti paty objevit i různé výrůstky, které mohou být způsobeny i jinak anebo mohou být dokonce dědičné, ale pak nejde přímo o ostruhu na patě.

Jako příčiny vzniku ostruhy na patě může být:

  • Jednou z příčin může být opakovaná a dlouhodobá zátěž, jako je běh, dlouhé chůze, obzvlášť po tvrdém terénu a podobně
  • Mnohdy za to také může nevhodná obuv – když nás tlačí úzká špička či máme neohebnou či málo ohebnou podešev
  • A mohou s tím souviset i další onemocnění, jako jsou ploché nohy, propadnutí klenby a mnohé další

Jak mohu patní ostruhy léčit?

Někdy záleží na tom, v jakém je stádiu či co je příčinou jejího vzniku. Zda už jde o ztvrdlou ostruhu či jen měkkou. Pokud máte měkkou, tak je to dobré, protože se snadněji odstraní a mnohdy stačí vyměnit obuv a docházet na masáže. A jinak na léčbu existuje více metod:

Konzervativní léčba

Mnoho lidí se bojí různých operací a jiných zákroků a proto volí takovou konzervativní léčbu. Samozřejmě, že v mnohých případech je lepší první vyzkoušet tuto metodu, než se hned pustit do operací. Při konzervativní léčbě ostruhy na patě často používají masti, ale také léky či injekce a injekční obstřiky, které utlumí bolest a zároveň se snaží odstranit zánět. Tyto léky bývají často kortikoidy, které sice rychlé zaberou při bolestech, ale zároveň mají i výrazné vedlejší účinky. Anebo také můžete vyzkoušet i gama ozařování, které mnohdy také bývá označováno za nebezpečné.

Operace

Asi nejúčinnější metodou, když mastičky a léky nezaberou je operace, kdy vám patní ostruha bude vyříznutá. Jedná se o běžný zákrok, kterého se nemusíte obávat. A po něm následuje pár týdnů, kdy noha potřebuje odlehčit, takže budete závislí na berlách, ale po několika měsících se opět můžete vrátit ke sportům a jiným činnostem, které vám bolest zamezila.

Ostruha na patě není jen kosmetická vada, také způsobuje hrozné bolesti a ve vašem zájmu je se jí zbavit.