Zvracíte, ale nejste těhotní? Ke vracení se přidává průjem? Možná i vy trpíte střevní chřipkou.

Co je to střevní chřipka?

Střevní chřipka je onemocnění, které postihuje žaludek. Může být virového, ale také bakteriálního původů. Většinou jde o velmi krátký průběh – inkubační doba této nemoci se pohybuje od pěti hodin do pěti dnů, ale ve většině případů trvá tři dny.

Čím je střevní chřipka způsobena?

Autor obrázku: Maryam el7aRes

Je mnoho faktorů, které mohou způsobit onemocnění střevní chřipky. Mezi nejběžnější patří konzumace nějaké špatného či infikovaného jídla nebo nápoje. Další příčinou může být to, že použijeme třeba příbor anebo se napijeme ze stejné sklenice, jako osoba, která touto nemocí již trpí.

Kromě toho zde patří i špatné hygiena, když si lidé zapomenou umýt ruce po toaletě či po jízdě hromadnou dopravou, v obchodě a podobně a pak s neumytými rukama jedí. Nemusí jít pouze o špinavé ruce, ale také o nedostatečně omytou zeleninu nebo ovoce, které konzumujeme. A některé formy tohoto onemocnění se mohou dokonce přenášet vzduchem.

Jak se střevní chřipka projevuje?

Hlavním příznakem střevní chřipky je bolest břicha, zvracení a průjem. Mimo jiné se objevují nepříjemné křeče v břiše, plynatost a s průjmem spojená dehydratace. Samozřejmě, že toto onemocnění může být spojeno se zvýšenou tělesnou teplotou a případnými bolestni svalů a malátnosti.

Jak lze střevní chřipku vyléčit?

Mnohdy se střevní chřipka léčí pouze stravou, což znamená, že nemocná osoba dostane dietu, kdy je velmi důležité, aby svůj žaludek zbytečně nedráždili, ale zároveň musíme doplňovat mnoho tekutin. První den, kdy je nemoc většinou nejhorší se někdy doporučuje nejíst vůbec nebo popřípadě jen pár sucharů či piškotů. Na další dny můžete kromě suchého pečiva připravit rýži a nějakou dušeno zeleninu, například mrkev. A po celou dobu je nutné, aby nemocný hodně pil. Až nemoc ustane, může se vrátit k běžné stravě.

Pokud jde o horší formu onemocnění, tak bývá dieta prokládána i lehkými léky, které by měly žaludku ulevit. Nejčastější takovým lékem bývá živočišné uhlí nebo léky, které zmirňují průjem jako je Endiaron. Pro zlepšení funkce střevních orgánů se užívají laktobacily.

Pokud zajde onemocnění do velmi špatného stavu, tak může lékař předepsat i antibiotika. Je lepší pít neoslazené černé nebo bylinné čaje.