Bolest zad dovede „hezky“ potrápit, řešte ji rozhodně co nejdříve

0
363
Autor obrázku: Beth Scupham
Autor obrázku: Beth Scupham

Každý jistě zná tu situaci, kdy se nemůže narovnat, protože ho bolí v zádech.

Co je příčinou bolesti zad?

Příčina toho, proč vás bolí záda, může být různá a je jich opravdu mnoho.

  1. Namáhavá práce – ať už práce, kterou je nutno vykonat párkrát za měsíc anebo povolání při kterém se musíte nestále sklánět a následně narovnávat, je velká zátěž pro vaše záda. Protože když děláte svoji práci, tak nemyslíte na tom, abyste správně drželi tělo a zvláště pak záda a pak může dojít k různým blokacím a podobně.
  2.  Špatné držení těla – víte, že vás mohou bolet záda i při chůzi? Ano, a to když špatně držíte tělo – mnozí se prohýbají anebo sklánějí a pak se jim vytváří hrby a podobně. Špatnému zdržení těla jde zamezit v dětství, kdy na své dítě rodiče dohlíží, aby se nehrbilo a ani nezaklánělo. A samozřejmě, že lze držení těla „spravit“ i v dospělosti, ale už to chce daleko více úsilí.
  3. Prochladnutí – znáte to, když si sednete venku je tak v tričku, protože j krásně. A v momentě, kdy si sednete, tak se vám kalhoty stáhnou dolů a tričko nahoru, takže vaše záda jsou najednou odhalená a stačí opravdu trošku – lehoučký vítr a vaše záda budou nepříjemně trpět. Proto je důležité dbát na to, abyste záda měli vždy chráněné a obzvlášť oblast beder.
  4. Stres – ačkoliv je to zvláštní, tak za vaší bolestí může být ukrytý i dlouhodobý stres. Když je člověk ve stresu, tak jeho svaly jsou napjaté, takže nedovolí zádům (páteři), aby se uvolnily. A také má ruce jemně vepředu (aby si jakoby schovával hlavu mezi ramena), což takovému člověku kulatí záda a pak ty záda opět trpí.
  5. Další příčiny – mimo tyto nejčastější příčiny je zde mnoho dalších důvodů, proč vás mohou bolet záda. Jako například při těhotenství, při zborcené klenbě na nohou či při onemocnění vnitřních orgánu (hlavně ledvin) a spousty dalších.

Jak mohu vyléčit svou bolest v zádech?

Existuje více variant, jak se zbavit bolesti zad. Samozřejmě, že počáteční léčbu každý začne nějakými masti, které si maže na místa, kde je jeho bolest nejsilnější. A pokud masti nepomáhají, tak se ještě nabízejí nějaké tablety proti bolesti.

Kromě medikamentů můžete na svou bolest vyzkoušet i masáž. Protože se vám o záda postará odborník, který ví, kam sáhnout aby se vám ulevilo. A jestli je vaše bolest opravdu nesnesitelná a dojdete s ní k lékaři, tak ten vám určitě předepíše rehabilitace.

Mimo jiné je vždy dobré mít pohyb. A pokud budete pravidelně cvičit, tak jeden, že své zádové svaly pořádně protáhnete, ale zároveň si je zpevníte, takže budou odolnější. Cvičení může být i léčbou, ale zároveň prevencí.