Z nosu vám teče, plníte kapesníky koš, pomáháte si spreji do nosu v naději, že přece léčená rýma trvá týden, neléčená sedm dnů, tak to musíte vydržet. Jenomže namísto úlevy cítíte, že vás stále bolí hlava, tlačí a pak bolí v uchu. Znamená to, že z nemocného nosu se vám choroba posunula do Eustachovy trubice a jedná se o zánět ucha.

Autor obrázku: rumpleteaser

U malého dítěte, které ještě nedokáže říci, co ho bolí, rozpoznáte bolavé ouško podle toho, že se po usnutí večer probudí, pláče a pěstičkou si sahá po straně hlavičky s postiženým uchem.

V dřívějších dobách se s nemocným uchem snad ani k lékaři nechodilo. Neznamená to, že bychom měli nechat dítě nebo i sebe trápit, zkusit léčbu doma však můžeme, alespoň než se k lékaři dostaneme.

Velmi dobře pomáhá přiložení teplého ručníku či látkové pleny na ucho, připevněného šátkem. Jsou dnes k dostání nahřívací polštářky vyplněné drobnými semínky, které se po dobu jedné minuty nahřívají v mikrovlnné troubě a vydrží na těle hřát i hodinu.

Kapání teplého oleje nepůsobí léčivě, ale stěny sliznice ve zvukovodu promastí a jejich dotýkání se nepůsobí tak bolestivě.

Pokud máte zahrádku či skalku, opatřete si netřesk. Jsou to ty takzvané skalní růže, zelené s tlustými dužinatými listy, přitisknuté k zemi. Pokud nemáte zahradu, ani to nevadí, i zakoupené a pěstované v květináči postačí. Lístky netřesku rozdrtíme, vymačkáme šťávu a kapátkem kápneme do ucha. Skutečně pomáhá. Odtud zřejmě název – netřesk.

Někdy se stane, že ráno najdete na polštářku pod ouškem dítěte vytečený hnis, to když zánět praskne. Přestože se potom uleví, měli byste se poradit s lékařem, zda třeba léčení, aby se zánět lehce nevracel.

Výborné zkušenosti jsou známy i léčbou homeopatiky.

V době, kdy dítě mělo neustále zánět středního ucha a bylo mu doporučováno odstranění nosní mandle, na radu jiné doktorky, která odstranění nosní mandle rozhodně považovala až za krajní možnost, byla nasazena homeopatika, která měla za cíl posílit imunitu dítěte a další zánět už vůbec nenastal.

Samozřejmě, každý případ je nutné posuzovat samostatně.