Bolí mě v krku, co mám dělat?

0
1784

Stejně jako rýma či kašel i bolest v krku je velmi časté onemocnění, zejména v zimním období, kdy je hodně lidí nastydnuto díky nepříjemnému počasí. Přestože nám ve většině případů bolest v krku nemůže uškodit, je pro nás nepříjemná.

Co je to bolest v krku?

Téměř každý ví, co to znamená, když se řekne bolest v krku. Nejedná se úplně o onemocnění, ale je to spíše doprovodný příznak jiné nemoci. Může přijít zároveň s chřipkou, angínou avšak může jít třeba i alergii. Další příčinou může být také suchý vzduch v klimatizovaných anebo přetopených místnostech, který nejen krk, ale celé dýchací cesty dráždí. Samozřejmě, že se poté bolest projevuje pálením, suchostí, škrábáním a také můžete mít potíže s mluvením či polykáním. V některých případech dochází k tomu, že se krk potáhne bílým povlakem, což může být zánět.

Co mám dělat, když mě bolí v krku?

Mnoho lidé nejsou zvyklí, chodit k lékaři s každou maličkostí, a tak se snaží vyléčit se doma sami. Někteří zkoušejí alternativní medicínu, do které spadají bylinky a babské rady, jiní si rovnou udělají procházku do lékárny, kde si nechají poradit, který lék je pro ně vhodný. Avšak pokud vám nic nepomůže anebo pokud jsou vaše bolesti velmi silné, tak byste určitě měli navštívit lékaře, abyste měli jistotu, že nejde o něco vážného.

Babské rady na bolest v krku

Česnek

Česnek je velmi kouzelný dar přírody. Je to velmi silné koření, které má antibakteriální účinky, což je výborný lék snad na každé onemocnění. Ale pokud jde o bolesti krku, tak obzvlášť, protože díky své pronikavé chuti a jemnému zápachu vám důkladně protáhne dýchací cesty.

Zázvor a jitrocel

Jsou všeobecně velmi prospěšné bylinky při nachlazení. Jitrocel se spíše doporučuje na kašel, protože jej utlumí, avšak dokáže vytvořit o dobrý pocit v krku, když cítíte škrábání. A zázvor je podobný česneku, protože je také velmi silný a má pronikavou chuť, která uvolní váš krk.

Roztok z octu

Ačkoliv se vám to možná zdá neuvěřitelné, tak i ocet má své léčebné účinky a na bolesti v krku je osvědčený prostředek, který se již několik let používá. Samozřejmě, že nikdo po vás nechce, abyste si samotný roztok lili do krku, vhodné je když si z něj uděláte roztok a to tím, že jej zředíte vodou a medem. Vhodné je tento roztok užívat jako sirup, ale můžete jej použít i jako kloktadlo.

Pečená jablka

Tato finta, jak vyzrát nad bolestí pochází z asijské medicíny, kde tvrdí, že vaši bolest mohou odbourat jablka, která nakrájíte, polijete medem a necháte je v troubě dusit. Když je vytáhnete, tak byste je ještě za tepla měli sníst a údajně bude váš krk vyléčen, protože jablka tak vypustí látku, která se nazývá pektin a tato látka je jemně antibiotická.

Kloktáme citrusy

Výborný je také odvar z citrusů. Avšak teď nemáme na mysli citróny či limetky a podobně, ale keř, který se jmenuje citrus. Nevýhoda je, že tento keř nemá každý. Ale pokud jej doma máte, tak si z něj udělejte vývar a pak je kloktejte, protože citrus obsahuje tříslovinu, která dělá krk odolnějším a taky zkracuje průběh vašeho onemocnění.

Bolest v krku není nic příjemného, ale pokud máte doma některou z uvedených ingrediencí, tak se jí můžete velmi rychle zbavit.