Alkoholismus

 

Další „fenomén“ této doby. Alkoholismus je chronické onemocnění, které postihuje dotyčnou osobu nejen po stránce fyzické ale i psychické. Neméně pak trpí rodinní příslušníci, kteří vidí, jak se dotyčný ničí. Alkoholismus by se v dnešní době mohl přirovnat třeba k drogové závislosti, gamblerství atd.

Nejhorší dopad to však může mít na osoby do 20-21 roku, kdy se pořád náš organismus vyvíjí. Je veliký rozdíl jestliže začne pít 17 roční osoba nebo 40 roční. Především v tom, že 17 roční osoba se dostane už třeba po roku do těžké závislosti, zhruba do takové jako 40 roční osoba, která ovšem pije už cc 5- 10 let.

Alkohol může na lidský mozek působit třeba jako amfetamin. Dokáže snížit úzkost, uklidňuje nervy. Na druhou stranu zpomaluje motoriku, těžko se pak vzpomíná na věci, které se ten den staly, přestává vnímat své chování.

Osoby pijící alkohol můžeme rozdělit do 4 skupin:

Abstinent – odmítá z jakéhokoliv důvodu alkohol. Občas tito lidé nejsou společností pochopeni. Přitom zrovna oni se mohli léčit ze závislosti na alkoholu a nechtějí už do ní spadnout znovu.

Konzument – to jsou lidé, kteří pijí příležitostně .

Piják – žádá účinky uvolnění to znamená euforii (= obvykle až přehnané radosti, pocitu štěstí..)

Alkoholik

Je jen na nás ve které skupině budeme. Rozhodně není dobré nutit člověka pít, když opravdu nechce a vy vlastně nevíte jaký k tomu má důvod. Ty můžou být různé.