Cholesterol

0
679

Cholesterol

Slyšíte-li slovo cholesterol, pak se Vám dozajista vybaví nepříjemná věc. Víte však, že cholesterol je pro organismus nezbytný? Na druhou stranu ho však nesmíme mít v krvi nadbytek. Na samotnou zvýšenou hladinu cholesterolu se přichází jen vyšetřením krve. Za hranici zvýšené hodnoty cholesterolu považují lékaři vyšší hladinu než 5 mmol/l. Jeho zvýšení se ale nijak obzvlášť navenek neprojevuje a je většinou bezbolestné.

Při zvýšené hladině cholesterolu bude potřeba pozměnit životosprávu a dodržovat zdravý životní styl. Cholesterol jako takový sám o sobě není příčinou zanesených cév a případně následných infarktů. Je ale považován za významný faktor srdečně – cévních onemocnění. S problémem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi se potýká skoro 70% dospělé české populace a to opravdu není málo. Onemocnění, které je charakterizováno zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, se odborně nazývá jako hyperlipidemie.

Proti této nemoci může člověk úspěšně bojovat. Mnoho lidí žije ale s přesvědčením, že je potřeba hlídat jen příjem cholesterolu. Jeden z mnoha mýtů. Denně by člověk měl přijmout maximálně 300 mg cholesterolu. Trpí-li však na zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, pak by neměl být příjem vyšší než 200 mg. Zaměřit by se člověk měl především na složení tuků, protože nevhodné tuky mohou způsobit ještě větší nepříjemnosti. Proto na nich nešetřete. Přednost dejte kvalitním rostlinným tukům či olejům, které jsou opravdu bohaté na podíl omega 6 a omega 3 vícenenasycené mastné kyseliny. Tato opravdová kvalita a správná dávka pak působí příznivě na srdečně – cévní systém. Vyvarovat byste se měli hlavně živočišním tukům. Ty obsahují více nasycených mastných kyselin než rostlinné tuky. Důležité je proto jejich příjem omezit, z důvodu toho, že cholesterol v krvi naopak zvyšují.

Jak tedy můžeme ještě hladinu cholesterolu v těle snížit? Důležitý je příjem ovoce, zeleniny a dalších potravin, které jsou bohaté na vlákninu. Omezte soli, dodržujte pravidelný pitný režim a preferujte především drůbež či ryby. Dbejte tedy na správnou úpravu jídelníčku a věnujte svému tělu alespoň trochu pohybu.