Hormonální antikoncepce – 1. část

Jednou přijde chvíle, kdy se dívka začne rozmýšlet nad antikoncepcí, a tak je potřeba, aby o ní věděla úplně všechno. Aby zvážila všechna pro a proti a byla si jistá, že si ji opravdu nasadit chce.

Historie

Hormonální antikoncepce byl jeden z mnoha kroků, jak se ženy staly rovnocenné s muži. Dříve nemohly rozhodovat o tom, kdy budou matkami a kolik dětí chtějí, vždy o tom rozhodovat muž. Ale pilulka proti početí se poprvé objevila až v roce 1961, ale ještě si ji nemohla nechat předepsat každá žena. Dávaly se jen vdaným ženám, aby se jim srovnal menstruační cyklus. Předepisovány i svobodným ženám začaly být až o chvíli později, kdy si ženy doslova vynutily její legalizaci. Poté jim ale vědci začali připisovat různá zdravotní rizika kvůli tomu, že se velmi snížila porodnost, a mnohdy to ani nebyla pravda. Jiné se ale zase naopak prokázaly. Ženy jsou ale zdravotními riziky zastrašovány doteď – takže, co je na tom pravdy?

Co to je?

Autor obrázku: Surija / „Sray“

Dnešní antikoncepce funguje na bázi dvou hormonů – estrogenu a progestinu. Některé pilulky je obsahují v neměnícím se počtu, v jiných se poměr obou hormonů mění po celou dobu. V pilulkách ale nejsou přítomny přímo hormony, které jsou v těle, ale jen jejich syntetické náhražky. Místo estrogenu tam můžeš najít buď ethinylestradiol nebo estradiol. Místo progestinu ale můžeš najít mnoho náhražek a vlastnosti antikoncepce jsou právě odvíjeny od toho, jaká náhražka progestinu byla použita. Mezi nejšetrnější náhražky patří ty s antiandrogenními účinky, které brání projevení mužských hormonů, které jsou v ženském těle také přítomny. Nebo např. drospirenon brání zadržování vody v těle, které bývá způsobeno blížící se menstruací.

Očekávání

Od antikoncepce samozřejmě očekáváme stoprocentní spolehlivost před oplodněním, ale také zpravidelnění cyklu, po vysazení rychlý návrat k plodnosti. Jiné dívky antikoncepci volí, aby přibraly nebo se jim vylepšila pleť, vlasy či nehty, zmírnily se jim menstruační bolesti a premenstruační syndrom.

Užívání

Antikoncepce existují dva druhy – ty v režimu 21 + 7 (tři týdny bereš pilulky a poté na týden vysadíš, aby se dostavila menstruace) nebo v režimu 24 + 4. Pokud ale používáš pilulky, které mají po celou dobu stejné složení a i stejnou intenzitu složení, můžeš menstruaci vynechat a rovnou nasadit další platíčko. Neměla bys to tak dělat ale pořád, protože menstruace je přirozená věc, kterou bys ze svého života vyškrtnout neměla. Absencí menstruace si to ale občas můžeš dobře ulehčit a odložit si ji na vhodnější dobu – např. jedeš k moři, čeká tě první sex s tvým partnerem apod.

Pokud ale máš sklony k tvorbě krevních sraženin, máš jaterní onemocnění (např. mononukleózu), trpíš na srdeční nebo neurologické choroby, měla by ses pečlivě poradit se svým gynekologem, jestli je vůbec vhodné, aby si antikoncepci používala.