Hormonální antikoncepce – 2. část

0
304
Autor obrázku: robertelyov

Hormonální antikoncepce – 2. část

Jiné formy

Antikoncepce ale neexistuje pouze ve formě pilulek. Neznámější formou je asi kondom, který není zrovna všem příjemný a někdo je na něj dokonce alergický (samozřejmě existují ale i ty bez latexu), ale jako jediný tě ochrání před sexuálně přenosnými chorobami jako je HIV, kapavka nebo syfilis.

Dále pak méně známý pesar, dámský kondom, nitroděložní tělísko, antikoncepční tělísko, vaginální kroužek nebo implantát. Dokonce už byly vynalezeny i antikoncepční injekce, které se aplikují jednou za tři měsíce – výhodou je jejich cena, ale existuje zde mnoho rizik a nežádoucích účinků jako je nepravidelné krvácení, pomalý návrat k plodnosti, ale také injekce negativně ovlivňuje kostní hmotu.

Naopak náplast a kroužek jsou také dost spolehlivé formy antikoncepce a nemusíš se u nich bát, že zapomeneš na pilulku. Obsahují opět oba typy hormonů, na rozdíl od nitroděložního tělíska a implantátu, ty obsahují jen progestin. Takže pokud patříš mezi ženy, které nesmí užívat estrogen, nitroděložní tělísko nebo implantát je pro tebe akorát!

V loňském roce u nás byl dokonce přijat zákon, který povoluje sterilizaci žen.

Autor obrázku: robertelyov

Další formou je tedy kondom, který má na rozdíl od pilulek ale mnohem nižší spolehlivost, protože hrozí jeho poškození. Jeho výhodou ale je, že je nehormonální a neničí nijak naše zdraví, navíc jako bonus tě ochrání i před sexuálně přenosnými chorobami, před kterými tě např. hormonální antikoncepce neochrání. Nejideálnější je používat antikoncepci i kondom zároveň, v horším případě je kondom prostě nouzovka, kterou bys měla mít pořád při ruce.

Některé ženy antikoncepci neřeší a chrání se tzv. přerušovanou souloží. Tento druh „antikoncepce“ je ale ze všech nejméně spolehlivý, protože můžeš otěhotnět i z tzv. kapiček lásky. Další si zase vypočítávají plodné a neplodné dny pomocí bazální teploty či ovulačních testů z lékárny. Ovšem ani tato „antikoncepce“ není zrovna nejspolehlivější.

Bezpečnost

Jako každé prášky má i hormonální antikoncepce určitá rizika a vedlejší účinky, na které by ses měla připravit. Rozhodně bys antikoncepci neměla užívat, pokud zrovna nemáš partnera nebo s nikým nemáš dlouhodobější sex. Nejen že se ti to finančně nevyplatí, ale svému zdraví tak jenom uškodíš.

Kvůli tomuto je v České republice antikoncepce do 18 let možná předepsat pouze se souhlasem rodiče a vláda ani neuvažuje nad změnou, i když v některých zemích je antikoncepce prodávána i bez předpisu. Pokud by se ale stala nehoda a ty si potřebovala nutně pomoct, existuje tzv. pilulka po, která je běžně dostupná v lékárnách na občanský průkaz od 16 let – např. Postinor. Připrav se ale na vyšší cenu.