Více než polovina respondentů neví, jak správně léčit kašel

0
312

Jen 7 % respondentů může říci, že neví, co je to kašel. Více než třikrát do roka se s kašlem potýká téměř čtvrtina (24 %) respondentů. Tyto výsledky přinesl prosincový průzkum zaměřený na zkušenosti Čechů s kašlem a jeho léčbou.

kašelBrno, 13. ledna 2014 – Průzkum provedla společnost Medicom International v období od 10. – 20. prosince 2013 a zúčastnilo se ho 102 respondentů. A jaké průzkum přinesl výsledky? Jen 8 % respondentů vyrazí k lékaři, pokud je trápí kašel. Lidé spoléhají na volně prodejné léky nebo “domácí medicínu”. Kašel je u většiny respondentů doprovázen také dalšími nepříjemnými příznaky. Většina respondentů (80 %) se potýká se škrábáním v krku, více než polovina má potíže při polykání (55 %). Mezi další příznaky patří také chrapot (52 %) a pocit knedlíku v krku (40 %).

Trápí vás suchý nebo vlhký kašel?

Při léčbě kašle je zejména důležité rozlišit, o jaký typ se jedná – zda je kašel suchý nebo vlhký. 22 % respondentů však neví, jak tyto dva typy kašle rozpoznat a v čem se od sebe liší. Suchý (neproduktivní) kašel doprovází počátek onemocnění dýchacích cest. Během suchého kašle nedochází k žádnému vykašlání, o to je tento kašel únavnější, zejména v noci. Vlhký (produktivní) kašel se projevuje v pozdější fázi onemocnění dýchacích cest, usnadňuje odstranění nahromaděného hlenu v dýchacích cestách.

Jak se s jednotlivými typy kašle vypořádat?

Suchý kašel a kašlací reflex tlumí přípravky nazývané antitusika. Tyto přípravky mírní a potlačují záchvaty kašle, patří mezi ně například nekodeinové antitusikum Levopront ve formě sirupu i kapek, Levopront je vhodný pro děti již od dvou let. Jeho vhodnost podporuje také studie Prof. MUDr. Jiřího Homolky, DrSc. z Lékařské fakulty Univerzity Karlovy[1]. Účinná látka Levoprontu – Levodropropizin byla v roce 2006 zařazena do doporučených postupů Americké společnosti lékařů pro nemoci hrudníku.

Naopak u vlhkého kašle se používají přípravky k usnadnění odkašlávání – mukolytika a expektorancia, která podporují odstraňování hustého hlenu z dýchacích cest. Více než polovina respondentů však tyto přípravky dle označení nezná a neví, co od nich očekávat.

Co na kašel?

Sirupy vítězí v oblíbenosti mezi pomocníky na kašel. Tuto formu přípravku volí téměř polovina respondentů (49 %). V těsném závěsu se drží pastilky (48 %), oblíbené jsou také kapky (28 %). A podle jakých kritérií respondenti přípravky na kašel vybírají? 54 % respondentů se rozhoduje především podle rychlosti nástupu účinku, 43 % respondentů klade důraz na reference výrobků a 37 % se rozhoduje podle ceny.

Další rady, tipy a odpovědi na téma kašle najdete zde: http://www.lecimekasel.cz/

Podrobné výsledky průzkumu si můžete prohlédnout zde: http://www.vyplnto.cz/realizovane-pruzkumy/kasel-a-jak-na-nej/

Medicom International, s.r.o.

Společnost Medicom International, s.r.o. působí na českém farmaceutickém trhu od roku 1991. Zaměřuje se především na originální, ale i generické přípravky z oblasti interní medicíny, revmatologie, gynekologie, onkologie a psychiatrie. Exkluzivně zde zastupuje řadu zahraničních farmaceutických firem z Francie, Itálie, Rakouska, Španělska, Švýcarska, USA, Velké Británie a dalších. V portfoliu společnosti naleznete kromě licenčních originálních přípravků vyráběných ve vlastních výrobních kapacitách také dovážené přípravky předních farmaceutických firem. Export směřuje především na evropské trhy, přičemž mezi hlavní vývozní teritoria patří Polsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko a Rusko. Medicom International, s.r.o. patří mezi 20 nejvýznamnějších farmaceutických firem působících na českém trhu. Obrat společnosti Medicom International, s.r.o. za rok 2011 byl 1,18 mld. Kč. Od roku 2007 je součástí významné mezinárodní skupiny Angelini Group.

http://www.medicomint.cz

Angelini Group

Původně rodinná farmaceutická firma založená v roce 1919 v Itálii, dnes mezinárodní korporace angažující se kromě farmacie také v oblastech zemědělství a produkci potravin, osobní hygieny, kosmetiky, strojírenství a nemovitostí. Angelini Group působí celkem v 18 zemích světa, kde zaměstnává okolo 3500 lidí, s celkovým ročním obratem okolo 1,2 miliardy eur. Její farmaceutické přípravky naleznete ve více než šedesáti zemích světa.


[1] Prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc.Levodropropizin – nové antitusikum. Farmakoterapie 2012;8(4).