By: Joe Penna

Také se necítíte s příchodem šedých, sychravých dnů dobře? Proč je tomu tak?

Důvody, proč jsme „bez nálady“

Za prvé končí doba dovolených a teplých dnů a začínají nám opět pracovní povinnosti a hlavně dětem škola. Dovolená a prázdniny jsou pryč a jediné, co nás čeká, jsou povinnosti, kterým se teď musíme pilně věnovat a to ať už jsme zaměstnanci, zaměstnavatelé, nebo školáci. Venku začíná být chladno a deštivo, a to také nepřináší nic, co by pro nás mělo být příjemné. Vzpomínky na dovolenou už zůstávají jen v hlavě a opálení už je také pomalu nenávratně pryč. Deprese na nás může přenášet hlavně sychravo a počasí takové nijaké, které nám neumožní ani si užívat procházek, ani zimních radovánek, takže vlastně ani nevíme, co venku dělat.

Barvy podzimu jsou sice pestré, ale nepůsobí na nás až tak relaxačně, jako barvy jara. Naopak. Léto je pro nás tak daleko a tak jediné, na co se můžeme začít těšit, jsou vánoce, ale ani ty nejsou blízko. Navíc pro nás vánoce představují velké přípravy, úklid, pečení, tak hodinu rozbalování dárků pod stromkem nanejvýš a strašně dlouhou dobu shánění a neustálých výdajů za ně, abyste druhému udělali radost.

Podzim je opravdu nejdepresivnější období v roce, ale měli bychom si na něm najít i pozitiva. Jako ženy bychom měly hledat radost v tom, že si koupíme něco pěkného podzimního na sebe. Nakupujeme přeci rády a tak ani letos podzimní nákupy nevynecháme. Muži zase mohou plánovat nákup nových vychytávek na zimu pro miláčka automobil, nové lyže, … Navíc jsou tu slevy, které nás mohou navnadit. Jsou to sice slevy letní, ale na druhou stranu i tam se dá cokoliv vybrat.

Hledejte možnosti zlepšení dobré nálady

Pokláboste s kamarádkou ve vaší oblíbené kavárně, kde vám bude příjemně a kde se na to ošklivé počasí budete moci koukat za skleněnou výlohou pěkně v teple. Muži mohou zajít s kamarády do sportbaru, na squash, plavat, podívat se na zápas…

Zajděte si na masáž a kosmetiku a nechte o sebe pečovat. Uvidíte, že vám to udělá dobře a na chmury podzimu, alespoň na chvíli zapomenete. Nebo celou rodinu vezměte na bowling, do kina na něco veselého…

Ono i u depresivních období si můžete užít toho, co je skutečně krásné a dokáže vás to potěšit. Jen jde o to přijít na to, co by to mělo být.