Není nic horšího, než když se člověk špatně vyspí. U sportovců, kteří během noci potřebují zregenerovat namožené tělo a načerpat novou energii pro další výkony, to platí dvojnásob. Své o tom ví i čeští olympijští sportovci v Riu. Proč je kvalitní matrace při sportování tak důležitá?

 

runner-808932_1920

Bez kvalitního spánku to nejde

Aby mohli vrcholoví nebo i rekreační sportovci podávat maximální výkony, musí být dobře vyspaní a odpočinutí. Je pravda, že sport utužuje tělo i mozek, je důležitý pro udržení celkové kondice organismu. Navíc formuje hezkou postavu a napomáhá vybudovat silný imunitní systém. Prospívá plicím, posiluje srdce a krevní oběh, snižuje cholesterol, zesiluje kosti. Jenže k tomu všemu je potřeba kvalitní spánek. Pravidelné namáhavé cvičení je na nic, když po něm nepřijde čas potřebný k regeneraci – komfortní, vydatný a klidný spánek.

Beautiful girl sleeps in the bedroom, lying on bed, isolated
Beautiful girl sleeps in the bedroom, lying on bed, isolated

České matrace v Riu

Jakmile vedoucí české výpravy Martin Doktor zjistil, na jakých matracích mají spát naši sportovci v českém olympijském domě v Riu, okamžitě začal jednat o jejich výměně. Deseticentimetrový molitan by klidný spánek stoprocentně nezajistil. Svolal tým odborníků, který po několika jednáních a zátěžových zkouškách sestavil speciální řadu matrací pro olympioniky. Do brazilského Ria se tak vezlo 130 zdravotních matrací, některé i v prodloužené délce pro čahouny.

Není matrace jako matrace

Matrace určená pro sportovce by měla poskytovat především vynikající ortopedické vlastnosti. Ideální je taková, která díky své speciální konstrukci a složení materiálů uvolní namožené svaly. Páteř sportovce by měla zůstat v optimální poloze, takže je nutné, aby jí matrace poskytla dostatečnou oporu, a zároveň se jí přizpůsobila. Jen tak se zádové a šíjové svaly uvolní a odpočinou si. Pro tyto účely je vhodné používat také kvalitní anatomický polštář.

Starší nebo nepohodlná matrace klidný spánek hodně ohrožuje. Nejenom, že se sportovci mohou ráno cítit nevyspalí, ale při neustálém převalování se svaly pořádně neuvolní a nepřipraví se na nové výkony. A to by přece při tak velkém úsilí byla škoda! Vsaďte se, že zlatý medailista Lukáš Krpálek se na svůj velký den určitě dobře vyspal.