Bolest kloubů

0
317
By: Wm Chamberlain

Dnes netrápí bolest kloubů jen staré lidi. Čím dál tím více se objevuje i u mladších věkových skupin. Tuto bolest způsobuje především dnešní uspěchaný životní styl. V důsledku toho tak vzniká onemocnění nazvané artritida či artróza.

By: Wm Chamberlain

Bolest kloubů

V dnes žije většina z nás nezdravým životním stylem. Tento fakt je vyvolaný i tím, že se neustále nacházíme pod stresem. Čím dál tím více mladých lidí i dětí nejeví zájem o to, žit zdravě. Nedbají o zdravé stravování, hodně času prosedí (nejvíce za počítačem) a trpí nadváhou či obezitou. Přitom jediný kilogram nadváhy může zvýšit pravděpodobnost výskytu artrózy o 9 až 13 %.

Klouby vlastně fungují jako ložiska ve stroji. Aby stroj mohl bez problémů pracovat, musí být v jeho ložiscích minimální tření. Ložisko, které se nepoužívá, ztuhne. Přetížené se zadře. Bolesti kloubů způsobuje hlavně druhá možnost, tedy jejich přetížení. Chrupavka a vazy se díky velké námaze nebo vysoké váze, kterou musí unést, prodřou, styčné plochy se o sebe začnou otírat a bolesti jsou na světě.

Zásadní rozdíl mezi artrózou a artritidou

Rozlišit tuto bolest kloubů není snadné. Obě nemoci mají totiž velmi podobné příznaky. U obou onemocnění cítíte bolesti kloubů, citlivost na dotyk, ztuhnutí kloubů, jejich vrzání při pohybu a někdy opuchnutí. Artritida se ale navíc projevuje teplou pokožkou v oblasti kloubů, častějším opuchnutím a celkovou malátností.

Artróza je typickým onemocněním starších lidí. Artritida se ale objevuje u lidí mezi 30. a 50. rokem, často u žen po porodu a během kojení.

Co pomůže?

Při jakýkoliv potížích s klouby je nutné zvýšit příjem mega-3 a omega-6 esenciálních mastných kyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit. Dále se doporučují různá analgetika nesteroidní antirevmatika, kortikoidy a chorobu modifikující léky (tzv. SYSADOA). Mezi analgetiky jde především o paracetamol, který lékař využije při zahájení léčby.

Chirurgické řešení by mělo být zváženo, pokud jsou bolesti i v klidu a v noci nebo trvá výrazné omezení pohybu pro kloubní deformace. Z chirurgických výkonů se provádí náhrada kloubu, znehybnění kloubu ve vhodném postavení nebo odstranění zánětem postižené kloubní membrány.

Rehabilitační léčba se zaměřuje na podporu svalové síly a funkčního rozsahu pohybu. Je vždy individuální a řídí se konkrétním stavem a potřebami nemocného.

Fyzikální léčba se u revmatoidní artritidy využívá především k potlačení bolesti kloubů, vazů, svalů a potlačení zánětlivého procesu postižené oblasti.