S kašlem to je zrádné. Může být projevem banálního nachlazení, ale i vážné choroby. Pokud každopádně dlouhou dobu neustává, vydejte se k lékaři.

Kašel je symptom, kterým o sobě nechává znát většina chorob horních cest dýchacích. Spolu s rýmou, teplotou a bolestmi hlavy. Na pozoru se ovšem mějte, pokud se k němu přidá vysoká horečka, začne se vám obtížně dýchat či se přidá sýpání. Varovným signálem nejvyššího stupně pak je vykašlávání krve. V tom případě neváhejte a co nejdříve si to zamiřte do ordinace praktického lékaře.

Kašel naším ochráncem

Kašel je ve své podstatě obranným reflexem, doslova obranná reflexní akce organismu, jejímž úkolem je chránit naše dýchací cesty. Odstraňováním hlenu je udržuje průchozí. Jinak by nám v tom nejhorším možném scénáři mohlo hrozit udušení.

Samoléčba, nebo návštěva lékaře?

K nasazení vhodné léčby, jež je zárukou, že kašel odejde stejně rychle, jako přišel, je úspěšné stanovení příčiny kašle. Sázkou na jistotu samozřejmě je návštěva lékaře, který stanoví správnou diagnózu, ať již poslechem, či pohledem do hrtanu.

Kašel vlhký či suchý?

V případě domácího léčení, které obzvláště na počátku onemocnění volí velká část populace, se musíte naučit svůj kašel rozeznat sami. A následně se se svým zjištěním obrátit na lékárníka, jež vám doporučí vhodný prostředek. Jemu pak budete muset odpovědět na otázku, sužuje-li váš kašel vlhký či suchý. Rozeznáte je od sebe poměrně snadno. Pokud bez problémů vykašláváte, je u vás na pořadu dne kašel vlhký. V opačném případě se jedná u kašel suchý.

Léčba suchého kašle

Problémy většinou začínají kašlem suchým, za kterým většinou stojí viry. Na intenzitě suchý kašel nabírá v pozdních odpoledních a večerních hodinách. Bez tišících prostředků se nemocný mnohdy nevyspí a ráno je velmi vyčerpaný. V tomto případě je tak na místě podávání léků podporujících tlumení kašlacího reflexu.

Léčba vlhkého kašle

Opačný přístup vyžaduje léčba kašle vlhkého, jejímž cílem je podávání léků podporujících vykašlávání. Velmi účinné se ukazují například přípravky Ambrobene, ať již ve formě sirupu, roztoku či tabletek. Všechny přípravky rychle a účinně rozpouštějí hlen a tím usnadňují vykašlávání, které je v případě léčby vlhkého kašle velmi důležité. Kašel v tomto případě nesmíme tlumit.

Na zklidnění průdušek i pro posílení imunity

Účinnost přípravků Ambrobene však sahá mnohem dál. Účinné látky v nich obsažené zklidňují průdušky, které kašláním dostávají pořádně zabrat, stejně jako posilují imunitu horních cest dýchacích. Důležitá je i jejich schopnost usnadnit průniku antibiotik, které tak mají možnost prakticky okamžitě začít účinkovat. Celková léčba se tím tak rapidně zrychluje.

Sirup, roztok, nebo tabletky?

Jakou formu přípravků Ambrobene zvolit? Nejlepší je poradit s s lékařem či lékárníkem. Malým dětem obecně většinou vyhovuje Ambrobene sirup, větším (od šesti let) už můžete podávat tablety. Ambrobene roztok je vhodný pro inhalace, jak dětí, tak dospělých.