Potřebovala bys nějakou novou masku na obličej? Jenomže kdo za to má pořád utrácet… Tento článek ti přináší osvědčené recepty na domácí masky!

Autor obrázku: Yngvar Johnsen

Před volbou surovin

Než budeš volit suroviny, ze kterých si masky vyrobíš, nejdříve by sis měla rozmyslet, jaký typ pleti máš – suchá pleť je ta, která má problém se šupinkami po celém obličeji, pokud máš suchou pleť, můžeš si dovolit mastné suroviny jako je olej nebo smetana, avokádo či banán. To stejné může použít i smíšená pleť. Pokud máš ale spíše mastnou či problematickou pleť, raději se mastným produktům vyhni a spíše se zaměřuj na jogurty, okurku, mléko apod. Pokud chceš použít med, tvaroh, ovesné vločky nebo droždí, ty můžeš použít, ať máš jakýkoliv typ pleti a jenom ti prospějí. Jestliže jsi ale majitelkou citlivé pleti, zaměř se spíše na kyselé ovoce, které tvé pokožce pomůže.

Vyčištění pleti

Ještě před tím, než aplikuješ masku na obličej, bys ji měla důkladně odlíčit a zbavit nečistot. Můžeš použít i domácí pleťovou vodu, kterou si vyrobíš, ale klidně pleť vyčistit tak, jak seš běžně zvyklá. Pokud by pleť nebyla důkladně vyčištěná, maska by nefungovala tak, jak má a ty bys žádný výsledek neuviděla. Pokud chceš, aby se maska ještě více do kůže vstřebala, pokožku nejdříve prohřej tím, že ji napaříš, uděláš si jemný peeling nebo lehce promasíruješ. Dosáhneš tak i lepšího výsledku, protože prokrvená kůže lépe přijde látky.

Pleťová voda

Pleťovou vodu si můžeš vyrobit z heřmánku, pokud máš ale citlivou pleť, nejdříve si zkus, jestli tě nebude dráždit. Ve 100 gramech 20% lihu nech vyluhovat 10 gramů sušeného květu heřmánku lékařského a 10 gramů usušených listů šalvěje lékařské. Pleťová voda pleť krásně vydezinfikuje, zbaví všech nečistot, dokonce i odlíčí make-up, navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě.

Pleťovou vodu si ale můžeš vyrobit i tak, když 50 g usušených jahodníkových listů přeliješ 2 dl vroucí vody a necháš směs půl hodiny vylouhovat. Poté směs přecedíš a získanou vodičkou můžeš pravidelně čistit pleť.

Peeling

Peeling si zase vyrobíš, když smícháš hnědý cukr s olivovým olejem a touto směsí promasíruješ obličej. Když tuto proceduru budeš opakovat jednou týdně, tvá pleť bude hebká jako dětská prdelka!

Pleťové masky

Autor obrázku: NatalieMaynor

Pro citlivou pleť

Vydlabej jedno avokádo a rozmačkej ho na kašičku. Tu si nanes na obličej a nech 10 minut působit. Masku smyj vlažnou vodou a nezapomeň poté ještě dočistit pleť pleťovou vodou.

Pro problematickou pleť

Pokud hodně trpíš na zanesené póry, existuje masky, která je dokonale vyčistí. Postačí ti, když v misce trochu smícháš ovesnou mouku s vodou a poté si směsí potřeš obličej. Masku nech na obličeji zaschnout a až popraská, tak ji z obličeje odrol.

Pro normální či smíšenou pleť

Smíchej jednu lžíci tvarohu s dvěma lžičkami medu. Poté přidej trochu mléka. Směs nanes na obličej a nech ji působit 20 minut. Pleť se krásně vypne, prokrví a bude na dotek i na pohled jemná!

Pro mastnou pleť

Pokud trpíš mastnou pletí, vytvoř si masku z jablek a skořice. Skořice má velmi antibakteriální a čistící účinky, jablko zase stahuje póry a pleť hydratuje, navíc pleti dodá potřebné vitamíny. Použij jedno jablko, k tomu přidej jednu lžičku bílého jogurtu, jednu lžičku medu, jedna a půl lžičky mleté skořice a jednu lžičku ovesných vloček. Jablko nastrouhej nebo rozmixuj a smíchej s ostatními ingrediencemi a vytvoř kaši, kterou si nanes na obličej. Pleť se krásně vyčistí, póry se stáhnou a pokožka bude o trochu méně mastná.

Pro rozjasnění pleti

Pokud tvé pleti chybí zdravý nádech, zkus bílkovo-medovou masku. Smíchej jeden až dva bílky s jednou lžičkou medu a to pak vyšlehej do pěny. Tuto pěnu nanes na obličej a po 15 minutách masku smyj. Nezapomeň použít hydratační krém. Tvá pokožka bude krásná, zdravá a růžová.