Nebezpečné látky v kosmetice – 1. část

0
403

Nebezpečné látky v kosmetice

Určitě každá z nás chce mít krásnou a zdravou pleť, ale mnohdy jí svým šetřílkovským nepomáháme. Krém za padesát korun ti může naoko pomoct, ale ve skutečnosti škodí tvému zdraví. Na to se mnohdy nekoukáme. Neměla by ses proto koukat jen na cenu, vůni nebo vzhled, či cokoliv jiného.

Výrobek totiž může obsahovat tolik nebezpečných látek, které naše pokožka nedokáže vstřebat, v těle se hromadí a kdo by chtěl, aby z jeho těla bylo jedno velké smetiště. Pokud už dále nechceš dělat ze svého těla smetiště, projdi si svou kosmetickou taštičku a vyházej špatné produkty, dívej se vždy na zadní etiketu výrobku, který si chceš koupit a zapomeň na líčidla za šest korun z levných krámků. Tam už jde prostě o víc!

Pokud kvůli látkám musíš vyhodit skoro celou tvoji kosmetickou taštičku, zkus se příště nekoukat jenom na cenu a pořídit si buď přírodní výrobky – ovšem pozor, to že je výrobek z lékárny, neznamená, že je opravdu přírodní, nebo dávej pozor na látky na etiketě. Vsaď hlavně na dražší a kvalitnější výrobky, které o tvoji pokožku budou doopravdy pečovat.

Chceš vědět, na které látky si dát nejvíce pozor? Tak čti. Ovšem nejsou to všechny.

AHA a BHA hydroxykyseliny

Pokud si chceš zadělat na rakovinu kůže, melanom, sháněj přípravky s těmito látkami. Také narušují přirozené pH pokožky. Bohužel pro nás, AHA a BHA hydroxykyseliny jsou obsaženy ve většině kosmetiky. Na mnoha přípravcích je napsáno, kolik hydroxykyseliny obsahuje, nikdy by to nemělo překračovat 5 %, ale i to dokáže dost škodit. Pokud se i přesto rozhodneš používat kosmetiku s těmito látkami, omez dobu působení výrobku na 1-4 minuty a po opláchnutí pleť neutralizuj mýdlem, aby nedošlo k překyselení.

Bisabol

O téhle látce se moc nemluví, protože se tváří jako bezpečná a přírodní složka heřmánku, ale i na ni si dej pozor. I když se o ní nepíše, je vědecky dokázáno, že odstraňuje vrchní vrstvu pokožky, je pak lépe propustná, přecitlivě, zarudlá či suchá. Díky tomu pak může být i více náchylná na sluníčku či ke vzniku pigmentových skvrn. A to žádná krása není.

Dioxin

Dioxin, neboli Polysorbate laureth. Najdeš ho hlavně v pečující a vlasové kosmetice, kde by ale ve skutečnosti ani neměl co dělat. Dioxin se ukládá do tukových buněk, a tak zvyšuje riziko rakoviny. Buňky se totiž dále s dioxinem v sobě množí. Karcinogenita je i vědecky prokázána – a to Národním institutem pro rakovinu v roce 1978.

Formaldehyd

Látka, která je známa i pod názvem methanal. Nepoužívá se ale jenom v kosmetice, ale i v potravinářství po kódem E240, ale v České republice je jeho používání do potravin zakázáno právě díky jeho karcinogenním účinkům. Proč ale nebyl zakázán i pro kosmetiku? Velmi těžko se vstřebává, ale v těle je brzo rozpoznatelný v krvi. Útočí hlavně na plíce a ledviny, proto není dobrý pro používání lidmi, kteří trpí na problémy s močovými orgány a astma. Oba problémy se mohou tak ještě více zhoršit. Je dráždivý, není dobré ho používat u očí. Ve vyšší koncentraci může způsobit zákal rohovky nebo ztrátu zraku. Také se mohou objevit vyrážky nebo jiné alergické reakce. Často až po několika hodinách.