Bohaté ořechy

0
269
Autor obrázku: DeusXFlorida (3,602,616 views) - thanks guys!
Autor obrázku: DeusXFlorida (3,602,616 views) – thanks guys!

Ořechy jsou velmi podceňovány na to, kolik cenný látek obsahují. Jejich výživová hodnota je opravdu vysoká. Jak se jimi obohatit a upevnit zdraví?

Kvalitní tuky

Ořechy obsahují docela hodně tuku, ale jedná se o velmi prospěšné tuky, které našemu organismu jenom pomáhají – tedy nenasycené mastné kyseliny. Tyto tuky podporují činnosti srdce a cév, podporují imunitní i nervový systém, dokonce i činnost pohlavních orgánů. Je i věděcky dokázáno, že tyto kyseliny snižijí riziko onemocnění srdce, arytmií a mozkových mrtvic. Dále pomáhají při vysokém tlaku a snižují i riziko vzniku demence a chrání před nádory. Dále před osteoporózou a některými druhy rakoviny. Mají antibakteriální účinky. Pokud máme v těle nedostatek těchto kyselin, může se to projevovat běžnými příznaky – artritidou, chutí na sladké, lámavými nehty, zažívacími problémy, pocitem hladu, únavou, padáním vlasů, suchou pokožkou nebo se může zhoršit schopnost koncentrace.

Kvalitní bílkoviny

Ořechy obsahují rostlinné bílkoviny, které jsou důležité hlavně pro svaly. Tyto bílkoviny opět snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu. Pokud navíc ořechy i zkombinujeme s luštěninami nebo obilninami, hodnotu bílkovin ještě posílíme.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy obsahují až 60 % tuku a 18 % bílkovin. Většina z tuků ale jsou nenasycené masté kyseliny, které našemu tělu jenom prospívají. Dále jsou vlašské ořechy dobrým zdrojem pro vitamin A, B1, B2, C a kyseliny nikotinové. Z minerálních látek zde najdeme hlavně draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, mangan nebo zinek. Z vlašských ořechů se dá vylisovat velmi kvalitní olej. Snižují riziko mozkové mrtvice, infarktu a srdečně cévních nemocí, posilují mozek a nervový systém. Dále pak pomáhají zpevňovat cévy a snižují srážlivost krve. Vlašské ořechy ale i obsahují fytoestrogeny, které jsou důležité pro ženy v klimakteriu.

Pokud trpíte na suchou pokožku, olej z vlašských ořechů jí pomůže a skvěle ji zvláční. Dá se použít i na nehty a při pravidelné aplikaci můžete pozorovat viditelně zlepšený stav. Suchým vlasům zase pomůže olejový zábal – stačí nanést olej z vlašských ořechů do vlasů, vlasy zabalit potravinářskou fólií a nechat dvě hodiny působit. Poté vlasy pečlivě umýt.

Autor obrázku: Steffen Zahn

Lískové oříšky

Lískové oříšky jsou oblíbené hlavně pro vysoký obsah kvalitní bílkovin a tuků, z minerálních látek obsahují hodně vápníku, fosforu a hořčíku, najdeme zde ale i vitamin B3, B6 nebo E. Posilují mozek, nervový systém, dokonce střeva či ledviny. Z lískových oříšků se opět dá vyrobit velmi kvalitní olej. Tento olej se dá použít na všechny typy pleti, nejvíce ale pro zralou, podrážděnou nebo přecitlivělou.

Pokožku pěkně zmatní. Z lískových oříšků lze vyrobit výživnou pleťovou masku – postačí jedna lžička oleje z lískových oříšků a dvě lžíce tekutého medu. Tyto přísady smícháme dohromady a směs naneseme na obličej a dekolt a necháme půl hodiny působit. Poté smyjeme vlažnou vodou.

Mandle

Mandle jsou skvělé hlavně jako zdroj vápníku, fosforu, železa, zinku, manganu nebo hořčíku. Najdeme zde ale i mnoho vitamínů ze skupiny B. Mandle jsou prospěšné hlavně pro naše kosti, nervy, srdce a vůbec pro celý imunitní systém. Dokáží snížit hladinu cholesterolu a vyrovnávat se s volnými radikály.

Opět se z mandlí dá vyrobit velmi kvalitní olej, který se hodí hlavně pro citlivou, suchou nebo podrážděnou pokožku. Je skvělé si s ním zjemnit i tu popraskanou nebo hrubou kůži či kožní neduhy. Dokáže zklidnit i spáleniny od slunce.

Pokud si chcete vyrobit mandlový peeling, budete potřebovat pět mandlí, jednu lžíci kvalitního tekutého medu a půl lžičky citrónové šťávy. Mandle nastrouhejte najemno, smíchejte s medem a šťávou, směs poté naneste jemnými krouživými pohyby na obličej a dekolt, promasírujte a poté smyjte teplou vodou. Peeling ale není to jediné, co si můžete vyrobit, dalším řešením je sprchový olej, na který budete potřebovat čtyři lžíce mandlového oleje, dvě kapky éterického oleje z levandule a dvě kapky éterického oleje z čajovníku, smíchejte ingredience a používejte jako sprchový gel.

Arašídy

Arašídy jsou prospěšné hlavně pro vysoký obsah fosforu, hořčíku, železa a zinku. Najdeme v nich ale i mnoho vitamínů – hlavně ze skupiny B a vitamin E.

Upozornění

Dávejte si pozor na různé tmavé tečky na oříšcích, protože to jsou většinou první známky přitomnosti toxinů.