Bolesti hlavy – 1. část

0
343
Autor obrázku: Daniel Oldfield

Bolest hlavy je nejčastější zdravotní problém, který ale bývá často využíván jako výmluva žen, které nemají chuť na sex. Mnohdy ale je bolest taková, že je nutno vyhledat lékaře. Podle statistik ročně trpí na bolest hlavy až devět z deseti lidí. Jací jsou původci?

Bolesti hlavy bývají obecně označovány jako cefalgie, což je ale dost široký pojem, protože se jedná o jakoukoliv bolest v oblasti hlavy a krku. Nikdy se však nejedná o bolest mozkové tkáně, protože zde chybí bolestivé receptory, to znamená, že se bolesti vyskytují jenom v okolí mozku – v tkáni okostice či okolních nervech, cévách a svalech. Jelikož ale existuje nespočet typů bolesti, asi přes 200, které jsou vyvolány nejrůznějšími příčinami, tak je rozlišujeme na primární bolesti hlavy, kam patří např. migréna nebo tenzní bolesti, a sekundární bolesti, které jsou už o něco závažnější, a je lepší vyhledat lékaře.

Kdy může být bolest hlavy nebezpečná?

V těchto případech je vždy lepší vyhledat lékaře.

  • Pokud se bolest hlavy objeví nově u člověka, který je starší 50 let.

  • Pokud se bolest najednou zhoršila během několika málo minut.
  • Pokud se probouzíš ze spaní kvůli nesnesitelné bolesti.
  • Pokud se bolest mění při kašli či změny polohy těla.
  • Pokud se vyskytuje horečka.
  • Pokud nemůžeš hýbat končetinou nebo ti „ochrne“ jiná část těla.
  • Pokud jsi zmatená.
  • Pokud dochází k výpadkům zorného pole.

Tenzní bolest

Tenzní bolest hlavy je ta nejčastější. Vyskytuje se hlavně v oblasti týlu, krku, očí nebo svalech. Většinou se jedná o „tlak“. S těmito bolesti se setká asi pětina populace, ženy ale mnohem častěji než muži. Nejčastějšími příčinami bývá nedostatek spánku, špatné držení těla, nepravidelný čas jídla, stres nebo namáhání očí. Většinou, když vymizí původce bolesti, tak vymizí i bolest samotná. Stačí jen přijít na to, proč tomu tak je. Tip: Často může být problém v nekvalitní matraci. Znáte českou značku Matrace Tropico?

Samozřejmě můžeš sáhnout po lécích, které bolest utlumí, ale je důležité, abys také byla uvolněná a v klidu, protože to ti pomůže mnohem více. Můžeš dokonce využít i mnoho jiných a alternativních technik léčení jako je akupunktura, masáže nebo spinální manipulace, které mnoho lidem pomáhají, i přestože nejsou vědecky prokázány. Pokud by se ale bolesti opakovaly a neodcházely ani po lécích, je lepší vyhledat lékaře.

Migréna

Jako migréna se označuje bolest, která se neustále opakuje a dosahuje střední či vysoké intenzity. Většinou tím ale trpí pouze jedna polovina hlavy, na rozdíl od tenzní bolesti, kde bolestí trpí obě poloviny. Bolest se vyskytuje od čela až po týl a většinou se jedná o pulzující bolest. Doba bolesti je navíc i přesně definována – většinou jde o 2 až 72 hodin. Může se vyskytnout nevolnost, zvracením, přecitlivělost na světlo, hlasitý zvuk, při fyzické zátěži se bolest zhoršuje.

Autor obrázku: Frédérique Voisin-Demery

U některých lidí se před migrénou dostaví tzv. aura, která předpoví, že se migréna brzy dostaví – jedná se o přechodnou poruchu zraku, vnímání, řeči či pohybu. Migréna je způsobena hlavně dědičností a prostředím, také ale hraje velkou roli hladina hormonů, protože je migréna u žen třikrát častější než u mužů. U migrény je lepší rovnou vyhledat lékaře, protože se bolest často vrací. Navíc může vyloučit závažnější příčiny a migrénu rovnou diagnostikovat. I zde je velmi důležitý klid a uvolnění, nejlepší je zůstat doma v posteli a nestresovat se ničím. Také se vyhýbat větší fyzické zátěži, hlasitým zvukům a světlu. Migrénu může zhoršit i např. sledování televize.

Migréně se ale dá i lehce předejít, hlavně vyhýbáním příčinám migrény. Nestresovat se, dostatečně jíst a spát. Lidé, kteří migrénou trpí dva dny v týdnu a více, jejich tělo nesnáší dobře léky nebo mají velmi těžké bolesti, je doporučena medikamentózní prevence, kde se berou léky antikonvulziv, kam patři např. topiramát, vaproát, nebo beta-blokátory jako je např. metoprolol a propranolol. I zde se ale může využít akupunktura, relaxace a masáže.

Léky na migrénu nejvíce zabírají, když jsou podány už v počátcích. Nejprve je dobré použít i nějaké protizánětlivé léky jako je ibuprofen. Skvěle zabírá i kombinace paracetamolu, kofeinu a acylpyrinu. Až pokud tyto látky nezabírají, lékař doporučí silnější.