Nesnesitelná bolest

Autor obrázku: Leland Francisco

Nesnesitelná bolest je označována jako cluster headache a jedná se o bolest té nejvyšší intenzity. Bývá často popisována i jako nejsilnější bolest vůbec, kterou člověk může pocítit, mnohem horší než při porodu nebo zlomenině.

Existují i případy, které tuto bolest psychicky a fyzicky nezvládli a raději spáchali sebevraždu, aby tak nemuseli trpět. Takových případů ale není málo! Takové bolesti mnohou trvat jen 15 minut, ale až tři hodiny. Příčina však není ještě zjištěna. Nemusíš ale zoufat, protože takové bolesti postihují jenom jednoho člověk z tisíce, muže častěji než ženy. Pokud se cluster headache vyskytuje v rodině, je možný přenos dědičností.

Pokud tebe nebo někoho v tvém okolí takové bolesti přepadly, je nejlepší zavolat záchrannou službu. Sice to není nic, co by mohlo ohrozit život, ale může se vyskytnout a zkombinovat ještě s jinou příčinou bolesti. Navíc nikdy nevíš, kdy člověk přepadne, že by chtěl spáchat sebevraždu.

Pokud na takové bolesti trpíš, určitě víš, že je dobré se vyhýbat aminokyselině zvané tryptofan, která se vyskytuje v potravinách. Najdeš ho hlavně v sýrech, burácích, uzeném masu, čokoládě nebo červeném vínu. Můžeš být ale také citlivá i na sebemenší množství glutamátu. U některých lidí jsou dokonce preventivně podávány některé léky – hlavně verapamil, který se používá i při léčbě vysokého tlaku a steroidní lék prednison.

Volně prodejné léky na cluster headache většinou vůbec nepomáhají nebo ho jen lehce zmírní. Pomohou až velmi silná narkotika a inhalace kyslíku. Jsou používány i léky jako je lithium, gabapentin, někdy skvěle pomáhá i konopí, LSD a psylocybin.

Cervikokraniální syndrom

Většinou se jedná o tupou bolest, která se vyskytuje od páteře po temeno hlavy. Může ale vystřelovat až za oči či do čela. Většinou je spuštěna nešetrným pohybem krku, špatnou polohou hlavy nebo tlakem na špatný bod na krku.

Cervikokraniální syndrom se nejčastěji vyskytuje u dospělých žen, u mužů méně častěji. Na tuto bolest ale zabírají volně prodejné léky, není ale na škodu se poradit se svým lékařem, který může na bolest doporučit i vhodnější léky. Na léčbu tohoto syndromu se používají hlavně protizánětlivé léky a přípravky uvolňující svalové napětí – myorelaxancia. Důležitá je i rehabilitace, cvičení a myoskeletární medicína.