Někomu stačí, když si vlasy umyje a nepotřebuje s nimi nic jiného dělat, aby byly vlasy krásné a zdravé. Bohužel, některým takto skvělé vlasy přiděleny nebyly a musí jim věnovat mnohem více péče. Tento článek přináší dvanáct tipů a doporučení, jak svoje vlasy udržet zdravé a krásné a předejít jejich zničení.

Autor obrázku: Jordan Fischer

Kadeřnice

Pokud jsi zrovna změnila kadeřnici nebo se k nové teprve chystáš, nezapomeň ji informovat o tvém posledním barvení a jiných chemických zásazích. Vyvaruješ se tak toho, že by se reakcí chemických látek tvoje vlasy zničily, zezelenaly nebo dokonce začaly vypadávat.

Kartáče a hřebeny

Neboj se do hřebene či kartáče tolik zainvestovat. Nejlepší jsou samozřejmě ty z přírodních štětin, které se vlasu přizpůsobí, šetrně je rozčešou, uhladí, ale využiješ je dobře i při fénování. Skvělé jsou například ty z kančích štětin, ale nikdy bys neměla zapomínat používat čistý kartáč, protože se špinavým moc kouzel nenaděláš.

Mytí vlasů

Pokud každý den cvičíš nebo děláš nějaký sport, neměla bys zapomínat při sprše i na vlasy. Měla bys na ně používat šampon, který je určen pro každodenní mytí, aby vlasy tolik nezatěžoval. Po každodenní mytí je ale velmi důležité použít kondicionér, aby se vlasy vzpamatovaly a zregenerovaly.

Kondicionér

Kondicionér bys měla používat po každém umytí, i pokud nemáš nejdelší vlasy, které se lehce rozčesávají. Používáním stylingovým přípravků je vlas totiž narušován, jako i sluncem a barvením, a proto je důležité použití kondicionéru, který vlas zacelí. Kondicionér nanášej pouze na konce vlasů, nikdy jej nenanášej přímo na hlavu, vlasy by mohly splihnout.

Výživa

Neměla bys zapomínat ani na pravidelnou výživu vlasů – nejlepší na to jsou přípravky s velkým obsahem vitamínů a samozřejmě dobrá životospráva. Nejvíce tvé vlasy potřebují vitamín E, který je posiluje a chrání před UV zářením.

Autor obrázku: sunsoakedseason

Dostatek vláhy

Pokud jsou tvoje vlasy vysušené – ať už tvojí špatnou péčí nebo nedostatečnou, či od slunce nebo nemoci – a mají nedostatek vláhy, může to vést až k nevzhlednému třepení konečků. Měla bys proto svým vlasům dvakrát do měsíce dopřát speciální zábal, masku či kúru, která vlasy posílí a zregeneruje. Můžeš použít po každém mytí i sérum na konečky, které je ochrání před třepením a posílí. Skvěle ti k tomu poslouží i obyčejný olivový olej.

Detoxikace

Jednou za měsíc bys měla při mytí vlasů použít čistící nebo detoxikační šampon, který šetrně z vlasů odstraní úplně všechny látky, které se na vlasech hromadí a způsobuje zplihnutí či svědění.

Nahoď objem

Pokud jsi majitelkou jemných vlasů, pomůže ti objemová maska! Také ti pomůže důkladné vymytí šamponu z vlasů, mnohdy jsou vlasy zplihlé právě z tohoto důvodu. Také pokud použiješ k mytí vlasů studenou vodu, pokožka se prokrví a vlasy se nadzvednou. Jestli ti ale ani toto nepomáhá, velkého objemu dosáhneš, když dáš hlavu do předklonu, vlasy přestříkáš lakem na vlasy – hlavně kořínky, a přehodíš zpátky.

Profesionální péče

Jestli máš vlasy hodně zničené, neboj se jim dopřát profesionální péči, která jim pomůže. Seženeš ji v každém salóně, kde se zároveň můžeš i poradit s odborníkem!

Zdravá výživa

Kvalitě vlasů také dost přilepším zdravou životosprávou, např. omega3 nenasycené mastné kyseliny dodávají vlasům pružnost a lesk. Takže si vyjdi do lesa na borůvky, nebo si pochutnej na lososovi či zelených fazolkách, které jsou na tyto kyseliny opravdu bohaté. Můžeš si ale zakoupit i speciální tabletky, které tvým vlasům dodají potřebné živiny.

Péče před spaním

Před spaním bys vlasy měla pečlivě učesat a vyčesat z nich všechen prach a nečistoty, také je tím ale prokrvíš a dodáš jim objem.

Vlasy ráno

Pokud ti přijde, že tvé vlasy jsou po probuzení opravdu neupravitelné a pomalu nevíš, co si s nimi počít, můžeš si pomoct žehličkou nebo trochou suchého šampónu.