I kosmetika může škodit!

0
413
Autor obrázku: Debs (ò‿ó)♪

I kosmetika může škodit!

Možná si myslíš, že kosmetika ti může škodit pouze, pokud je prošlá. To ale není pravda, protože kosmetika může škodit i v mnoho jiných případech. Což by byla trochu škoda, když dokáže takové zázraky, ne?

Autor obrázku: Debs (ò‿ó)♪

Když ji dostatečně neodlíčíš

Odličování je prostě základ a o tom žádná. Když nebudeš dekorativní kosmetiku pořádně odličovat, zaděláš tak své pleti na pěkné problémy. Můžeš si často způsobit i zánět spojivek v případě neodličování řasenky.

Používáš jí až příliš

Ať už se jedná o make-up nebo řasenku, či krém, měla bys vše používat jen tak, jak je to nutné. Pokud budeš make-up několikrát vrstvit, tvá pleť nebude moct dýchat a bude ošklivě zašedlá.

Špatně ji používáš

Škodit může kosmetika, i když ji používáš tak, k čemu není určená. Pokud budeš používat např. tužku na oči na obočí, mohou se ti ucpat pórky v obočí a objevovat velmi bolestivé pupínky. Tužka na oči je totiž úplně jiné konzistence, protože má mít i jinou funkci.

Kosmetika ti nesedí

Určitě uznáš, že když ti nějaká kosmetika nesedí, moc parády s ní neuděláš. Neměla bys vybírat jen podle toho, co uvidíš na obalu, ale i podle toho, co se k tobě hodí. Také bys měla vybírat kosmetické přípravky, které jsou určeny pro tvoji pleť, jinak nebudou funkční a udělají ti na obličeji ještě větší paseku. Absolutně nevhodně pro mladistvou pleť je používat přípravky pro starší pleť a proti vráskám, ty totiž ještě nepotřebuješ a mohly by způsobit, že až by si je potřebovala, tak by nebyly tak funkční. Na výběr kosmetiky si dávej opravdu pozor, protože je potřeba, aby ti seděla. V opačném případě může způsobit ucpané póry, akné, zvýšenou tvorbu kožního mazu nebo vysušování.

Autor obrázku: Josh Pesavento

Léto / Zima

Pokud nebudeš používat jinou péči na léto a zimu, i tím si můžeš škodit. Pleť a rty totiž v těchto rozdílných obdobích potřebují úplně odlišnou péči. Víš kterou?

Kosmetika je prošlá

Možná to víš, možná ne, ale i kosmetika má svoji trvanlivost, kterou bys rozhodně neměla překračovat. Mnohdy totiž zde jde pak o víc, než si myslíš. Nejenom, že si můžeš zanést na nepěkné akné. A jak dlouho ti dekorativní kosmetika cca vydrží? Tu totiž jako jedinou nestihneš spotřebovat.

Make-up můžeš většinou používat rok a někdy až rok a půl, pudrové výrobky dva až tři roky, krémové stíny a tvářenka ti vydrží půl roku až rok. Řasenku bys neměla používat déle než půl roku, i když v ní ještě na namalování zbývá. Tužka na oči ti vydrží také stejně. Přesto by ses ale měla řídit hlavně tím, co je napsané na výrobku ve víčku, protože tam trvanlivost napsaná bývá – např. 6 M.

Přečti si i složení výrobku

Nekoukej pouze na to, co je napsané na předním obalu, ale i na to, co je na zadním. Na tom předním se sice dočteš, jaké zázraky to dokáže a co prospěšné všechno obsahuje, ale na zadním se mnohdy dočteš, že výtažky z toho, co produkt má obsahovat a co je tak zázračné, jsou skoro nulové. V tom lepším případě. V tom horším případě zde najdeš mnoho škodlivých látek, které neprospívají tvojí kráse, natož tvému zdraví. A zdraví je přece to nejcennější, co máš. Dej si pozor hlavně na parabeny a silikony. Pokud jsi navíc na některou látku alergická, dívat na zadní strany by ses měla o to víc.

Špatné skladování

Dávej si pozor i na to, jak svou kosmetiku skladuješ, neměla by být vystavována vysokým teplotním výkyvům, ale také bys měla dát pozor i n a to, aby se do kosmetiky nedostaly nějaké bakterie a špína. Proto bys např. i měla mít pořád utřená víčka, zde se bakterie nejvíce množí.