Poprvé u gynekologa

Autor obrázku: Walt Stoneburner

Kdy tam opravdu musíš?

Pokud máš nějaké problémy s menstruací, bolesti v podbrišku, svědění nebo tě trápí výtok. Samozřejmě, gynekologa navštiv i v jiných případech, např. když se rozhodneš nechat se očkovat proti rakovině děložního čípku nebo se chceš poprvé pomilovat se svým klukem.

Gynekolog nebo gynekoložka?

Jestli chceš gynekologa nebo gynekoložku, je čistě na tobě. Můžeš se i poptat po kamarádkách nebo se zeptat mamky, ke kterému chodí ona a jak moc je spokojená. Na první návštěvu si s sebou můžeš samozřejmě vzít mamku nebo nejlepší kamarádku, na tom není nic špatného a trapného. A tvému doktorovi to určitě vadit nebude.

Na co se tě bude ptát?

Měla bys samozřejmě počítat s otázkou, jestli jsi ještě panna nebo ne. Rozhodně na tuto otázku odpověz pravdivě, protože gynekolog na to stejně přijde při vyšetření. Nemusíš se bát, nechá si to pro sebe, protože musí dodržovat lékařské tajemství. Cokoliv mu řekneš, zůstane jen a jen u něj. Nemusíš se bát ani nepříjemných otázek, na sexuální orientaci, masturbaci nebo jiné pikantnosti se tě ptát nebude. Rozhodně se tě bude ptát i na datum poslední a první menstruace.

Jak se připravit?

Pokud to potřebuješ, můžeš si napsat doma tahák s otázkami, na které se chceš doktora zeptat. Počítej i s tím, že i doktorka se tě bude na něco ptát – takže si zjisti datum své první a poslední menstruace, na to se tě bude určitě ptát. Dále určitě bude chtít vědět, jestli jsi byla na nějakých operacích, prodělala nějakou nemoc a určitě si sebou vezmi zdravotní i očkovací průkaz. Nejlépe i občanský, a pokud ho ještě nemáš, měla by s tebou jít maminka.

Budeš muset do křesla?

Do křesla nebudeš muset, jen pokud ses přišla o něčem poradit a netrápí tě žádné potíže. Pokud si ale chceš nechat předepsat hormonální antikoncepci nebo tě něco trápí, tak se vyšetření rozhodně nevyhneš. Není to ale nic hrozného.

Jak vypadá vyšetření?

Připrav se na to, jaké to vyšetření vlastně bude, aby tě později nic nepřekvapilo. Hlavně se před doktorem nestyď, vidí totiž tohle denně a opravdu se nemáš za co stydět. Nejdříve ti prohmatá břišní stěnu a poté ti zavede do pochvy gynekologické zrcátko, které v tobě rozevře. Poté setře trochu poševního sekretu, podle čehož zjistí různé nemoci a infekce. Nakonec tě i prohmatá uvnitř a vyšetří ti prsa a podpaží, jestli se ti nikde neobjevily bulky. Také tě naučí jak se prohmatávat sama, což bys měla provádět alespoň 1x do měsíce.

Bolí vyšetření?

Možná se můžeš bát toho, že to bude bolet, ale vyšetření vůbec nebolí. Ale může ti to být trochu nepříjemné, ale to se týká pouze tvých osobních pocitů. Je totiž úplně normální, že se stydíš a pokud se stydíš opravdu hodně, klidně si s sebou vezmi mamku nebo nejlepší kamarádku.