Éčka všude kolem nás – 3. část

0
216
Autor obrázku: Graham Hellewell

Éčka všude kolem nás – 3. část

Rakovinotvorné přísady

E 123 Amarant

Amarant je také barvivo, většinou červené a používá se do nápojů a limonád, ovocných koláčů, želé, polévek a omáček v sáčku, sladkém pečivu, ale i masových směsích.

Autor obrázku: Graham Hellewell

E 131 Patentní modř

Toto modrofialové barvivo najdeme hlavně v bonbonech a děti by jej neměli vůbec požívat. Nezapomeň se podívat na zadní stranu cukrovinek.

E 142 Zeleň S

Barvivo, které se používá hlavně k barvení zeleného hrášku v konzervách nebo do instantních polévek či omáček, také v mátových šťávách a nápojích, v želé a bonbonech s příchutí limetek.

E 210 Kyselina benzoová

Kyselina benzoová není barvivo, ale používá se jako konzervační látka. Běžně se vyskytuje v čaji nebo v malinách, ale i přesto je vyráběna chemickou cestou a používána do výrobků z ovoce, do nálevů, salátových zálivek, do piva, instantní kávy, sirupů apod. Mimo to, že je rakovinotvorná, navíc ještě způsobuje problémy s dýcháním, astma či ekzémy či jiné kožní problémy. Děti by se jí měly vyhnout.

E 211 Benzoan sodný

Benzoany jsou obecně velmi škodlivé. Tato látka se používá hlavně do konzerv, nealko nápojů, šťáv, sirupů, ale mnohdy i sladkostí.

Autor obrázku: Guy Renard

E 213 Benzoan vápenatý

Benzoan vápenatý se používá stejně jako jiné benzoany jako konzervační látka. Zároveň se, stejně jako kyselina benzoová, běžně vyskytuje v čaji a malinách, ale i přesto je vyráběn uměle a používán ve výrobcích z ovoce, náleven, salátových zálivkách, v pivu nebo v instantní kávě. Benzoan vápenatý způsobuje rakovinové bujení.

E 214-219 Soli kyseliny hydroxybenzoové

Tyto soli se také vyskytují v čaji a v malinách, ale jsou vyráběny chemicky, stejně jako předešlé chemikálie.

E 249 Dusitan draselný

Dusitan draselný se používá hlavně ve vařeném nebo konzervovaném mase a uzeninách. Párečkům a salámům dodají při pečení načervenalou barvu, ale jsou velmi karcinogenní. Pokud by ji konzumovali děti, způsobují nemoc methemoglobinémii (modrání kojenců).

E 250 Dusitan sodný

Tato konzervační látka se používá ve vařeném a konzervovaném mase. Zároveň je spolu s konzervantem E 249 Dusitanem draselným jedinou ochranou před bakterií Clostridium botulinum, která způsobuje botulismus – otrava klobásovým jedem.

E 252 Dusitan draselný

Tato látka se využívá k ochraně a konzervaci masa. Karcinogenní účinky byly už prokázány i vědci, ale i přesto se tato látka hojně využívá nadále.

 

Každý člověk by se měl koukat i na zadní strany potravin, protože jak se říká – jsme to, co jíme.