Co s oparem

Čeká tě nějaká mimořádná událost, rande nebo prostě jenom chceš vypadat dobře? Začal se ti právě na rtu dělat opar?

Virové onemocnění

Autor obrázku: Daniela Vladimirova

Plno lidí bere opar pouze jako kosmetickou vadu, ale vůbec si pod tím nepředstaví žádné onemocnění. Jenomže opar, neboli herpes, právě je virové onemocnění. Pokud se ti opar jednou udělá, budeš mít vir stále v sobě a tím se i zvyšuje šance na to, že se ti znovu objeví. A nemusí se ani třeba objevit právě na rtu, může se udělat i někde jinde.

Bohužel, proti tomuto viru neexistují žádná antibiotika ani očkování. Proto si budeš muset vystačit s domácí léčbou.

Ohroženy nejsou jen rty!

Jak už bylo řečeno, opar se nemusí objevit jenom na rtu, ale i jinde na obličeji. Takovým nejvíc nepříjemným místem, kde se ti na obličeji může udělat opar, je v nose. Opar ale napadá i intimní partie a přenáší se orálním sexem. Proto pozor na orální sex, pokud má partner nebo i ty opar. Mohly by vám dole vyrašit nepříjemné svědivé pupínky či obrovské vodnaté puchýře, kterých se jen těžko zbavuje. Zde je důležitá dobrá hygiena a prodyšné prádlo.

Existuje i pásový opar, který vzniká v důsledku stresu či jako příznak jiného onemocnění. Není nijak omezen na místo, může se objevit prakticky kdekoliv na těle. Pásový opar je zarudlý, má plno vodnatých puchýřků, které praskají a strupatí. Hodně i svědí a rozškrábáním se opar dostává dál. S pásovým oparem si bohužel nepomůžeš sama, ale jen s pomocí doktora, který ti předepíše speciální mastičku, kterou ti v lékárně připraví.

Reaguj s prvním příznakem

Jakmile si začneš myslet, že ti začíná rašit opar, vezmi si paralen nebo jiný lék proti horečce. Opar totiž nemusí pocházet pouze z líbání nebo přenosu viru, ale i z vnitřní horkosti a začínající chřipce. Pokud se ti ale už opar udělal a ty se jej chceš co nejdříve zbavit, sáhni po kostce ledu a postižené místo jím chlaď. Puchýřek se zmenší. Poté přistup na nějakou léčbu.

Účinným způsobem, jak se oparu zbavit, jsou různé mastičky. Můžeš se poradit v lékárně nebo nějaké určitě najdeš doma. Nezapomeň ale mastičku nanášet čistými prsty, aby sis opar nezanesla ještě někam jinam nebo do něj nepřidala ještě nějaké bakterie, které by stav puchýřku ještě zhoršily. Nejlepší by bylo, kdybys mastičku nanášela vatovou tyčinkou do uší. Další samozřejmostí je si ruce po aplikaci mastičky umýt.

Léky, vitamíny a doplňky stravy

Autor obrázku: rosmary

Pokud tě opary trápí hodně často, zajdi za svou doktorkou. Předepíše ti léky, které můžeš začít brát kdykoliv pocítíš, že ti raší nový opar. Někdy ti může předepsat i různá antibiotika, pokud bys na opary trpěla opravdu často a nešlo se jich jinak zbavit.

K léčbě oparu se dají použít i jiné tabletky či přípravky. Nejlepším je asi B-komplex, který zároveň pomáhá na rozpraskané koutky a rty, pupalkový olej, riboflavin nebo kvasnicové tablety. Někomu dokonce zabírá i potírání místa kvasnicemi. U těchto přípravků je ale menší problém v tom, že každému zabírají jinak, ale ve většině případů dokáží pomoct. Nejúčinnější z nich je asi B-komplex.

Opar můžeš překrýt náplastí Compeed, kterou seženeš v každé drogérii. Navíc jde lehce překrýt rtěnkou a make-upem, takže pokud se ti objevil opar a chceš ho co nejrychleji zamaskovat, tato náplast je skvělým řešením. Navíc obsahuje i látky, díky kterým se opar rychleji hojí, a necítíš tolik bolesti. Nezapomeň číst ale příbalový leták, protože některým lidem nedělají tyto látky dobře a naopak se jim opar ještě zhorší.

Dobře zabírá i Tea Tree olejíček, který sice není na rtu zrovna nejpříjemnější, ale opar vydezinfikuje a podpoří hojení.

Propolis je včelí výrobek, který má antibakteriální i antiseptické účinky. Místo navíc znecitliví a opar se bude rychleji hojit.

Na noc si na opar dej zubní pastu s obsahem fluoru. Zabráníš tak nejenom strhnutí oparu o polštář či jinému poranění, opar to ale vysuší a bude méně bolet. Toto se dá použít i na jakékoliv hojení puchýře.

Skvělým pomocníkem je i jakýkoliv alkohol, klidně i francovka nebo čistící voda s obsahem alkoholu. Sice to bude chvíli štípat, ale opar to vysuší, pomůže trochu i od bolesti a urychlí hojení postiženého místečka.

I když nejsi zrovna moc přes chemii, můžeš si doma vyrobit svou vlastní mastičku. Bude ti stačit pouze kypřící prášek, který smícháš s vodou a hustší směs naneseš na opar. Nenanášej jí moc, stačí tenká vrstva, která opar zacelí a nedostane se do něj žádná nečistota. Opar vysuší a urychlí hojení.

Pokud už opravdu hoří a ty nemůžeš sehnat vůbec nic a do vyrábění vlastní mastičky se ti nechce, budeš si muset vystačit s mlékem. Není sice tak účinný jako ostatní přípravky či chemie, ale pomůže hojení. Stačí místečko potírat pravidelně mlékem.