Deprese – druhá část

Tato nemoc je velmi zákeřná a občas zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Je v tom ale samozřejmě ALE. Bez léčení se do půl roku bez varování vrátí. Takže je na řadě otázka jak z toho ven?

Bez antidepresiv a terapie se z toho bludného kruhu vymotává těžce, chce to velkou dávku odvahy a pevné vůle. Můžeme zkusit změnit prostředí a vyhnout se nepříjemným řečem a rádoby soucitným pohledům okolí. Začít jinde, jinak, s čistým štítem, třeba i s jiným partnerem a novými přáteli.

Ne každý to dokáže, ale mnohým určitě pomůže netáhnout za sebou svoji minulost. Pokud ne, jsou tu pro nás psychologové a psychiatři. Psychologové si s námi pouze povídají, pomáhají nám řešit naše vnitřní pocity úzkosti a prázdnoty.

Psychiatři mají pravomoc větší. Ti si moc nepovídají, ale předepíší nám „kouzelné pilulky po kterých bude všechno zase dobré“. Velká nadsázka, že? Antidepresiva nezabírají okamžitě a mají mnoho vedlejších účinků, ale účinná jsou. Jen si na nich nevytvořit závislost, to by jsme přišli z deště pod okap..

Ano, už samozřejmě slyším protesty na téma „nejdu k psychiatrovi, nejsem přece blázen, všichni by na mě koukali skrz prsty.“ Nu co na to říct? Opravdu nežijeme v moc vstřícné době a mnoho lidí má senzaci z problémů druhých, tak to zkrátka je a nic s tím neuděláme. Musíme být ale silní a přenést se přes to. Zdraví máme jenom jedno, ať už fyzické nebo psychické a žádné klevetné drbny nám ho nevrátí.

A co říci závěrem? Deprese i „depka“ je k nám zlá a tvrdá a takový musíme být i my k ní. Ať už se z této zlé kmotry snažíme vyléčit nebo „jen“ nepodlehnout. Neznamená to však „na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal.“ Když se utápíme ve smutku a hněvu nepomůže nám něco předstírat. Tyto pocity musí ven. Vyvztekejte se, zanadávejte si, klidně můžete bušit do polštáře, vyplačte se. Uvidíte, že se vám uleví.

Smích a radost musí jít od srdce. Proto se musíme snažit myslet pozitivně, vidět stále světlo na konci tunelu. V létě se přece můžeme těšit na zimu, že budou Vánoce. V zimě na léto, že bude hřát sluníčko, které nás nabije pozitivní energií. Nelamte si hlavu s tím, že nemáte peníze, že chcete lepší práci, hodnější děti nebo třeba větší byt. No a co? Všechno to jsou jen malichernosti. Jsme tu jen „na skok“ na pár let. Nevíme, kolik máme před sebou životů a jestli tento není ten poslední.