Vyhněte se omrzlinám!

Je tu zima a s ní i nebezpečí omrzlin … Zima může být i přes svou krásu velmi zrádná a v některých případech dokonce smrtící. S příchodem zimy bychom měli dbát na dostatečné oblékaní se a rozhodně nic nepodceňovat!

Nejběžnějším dopadem zimy na člověka je prochladnutí …kdo si ovšem nedá pozor, zima mu může ublížit ještě více! A pokud přijdete domů doslova promrzlí na kost, rozhodně hned nevbíhejte pod teplou vodu – máte-li totiž promrzlé tělo, teplá voda se Vám bude zdát jako vařící – tělo totiž špatně snáší o tolik vyšší teplotu vody, než samo má.

Namísto toho se na chvíli zabalte do deky, pusťte si třeba přímotop, popíjejte teplý nebo horký čaj a čekejte, než se Vaše tělesná teplota alespoň trochu vrátí do normálu.

Zima jako na Sibiři

Zimu, když venku hodně mrzne, příliš v lásce velká spousta lidí nemá …nejenom, že je zima nepříjemná, ale také nám komplikuje spoustu věcí, činností a dalších věcí, které zkrátka v zimě nelze vykonávat.

Mj. má zima na svědomí i spoustu nehod na silnici, při nichž dochází k poškozování majetku, ale i ke zraněním a v nejhorších případech může dojít dokonce i k úmrtí. A t 10o vše je ještě horší, je-li třeba -10°C – v takovém případě reaguje po chvilce velmi negativně zejména lidské tělo, které nemá v příliš velkém mrazu moc velkou šanci.

Ochrana před zimou

Před zimou, která se při velkých mrazech stává velmi nepříjemnou, je nutné se dostatečně chránit …nejlepší volbou je, obléci se hned do několika vrstev oblečení …a neměli bychom zapomínat ani na tílko, které mnohdy zbrání prochladnutí.

Chránit bychom si měli ovšem i ruce, které prochladnou podstatně rychleji než trup …a to i když nezpůsobují tak vysokou ztrátu tepla. Neméně podstatné také je, abyste neměli nikde ve vrstvách oblečení průchod a nedocházelo tak ke ztrátě tělesného tepla.

Alkohol Vás nezahřeje!

Alkohol, jak velká spousta lidí tvrdí, Vás nezahřeje – pocit tepla, který cítíte při polknutí kořalky během krátké chvíle odezní a následně Vám bude rozšiřovat cévy, což bude mít za následek únik tělesného tepla a ještě snazší průnik chladnu. Ovšem pití alkoholu po celou dobu Vaší chůze či aktivity tak není dobrým řešením – namísto toho zkuste zvolit spíše teplý čaj nebo kávu – nepleťte si ovšem čaj s grogem – ani ten by Vám v zimě příliš nepomohl, neboť je jeho základem rum.