Pokud jste se již se zánětem zubního kanálku setkali, víte, jak je to bolestivá záležitost. Projevuje se silnou bolestí zubu, kterou ještě znásobuje teplo – teplý nápoj, nebo jídlo. Naopak úlevu přináší studené obklady, studená voda, led.

V zubu můžete pociťovat tepání srdce, zvláště při předklonu. Zub bolí více večer a v noci, čím déle však zánět probíhá, bolest je pak už intenzivní v kteroukoli denní hodinu.

Nutná a včasná návštěva  zubního lékaře

Autor obrázku: ^@^ina (Irina Patrascu)

Bohužel se nevyhnete návštěvě zubaře. Je nutné otevřít zub a umožnit vytékání hnisu z váčku, který se udělal kolem kořene zubu. Zubař použije speciální dlouhý vrtáček, za jehož pomoci odstraní nerv ze zubu, kořen se tak stane dutým a vy pocítíte okamžitou úlevu od bolesti. Zub bude vypláchnut desinfekcí a ponechán otevřen. Vy budete vysávat hnis a další den, nebo obden dojde k opakování procedury.

Délka léčby

Zub se ponechá asi týden až dva otevřen, pak se zavře odstranitelnou vložkou pro případ, že by po uzavření opět bolel. V případě, že zub opět rozbolí, vložku jednoduše rozpícháte např. jehlou. Nesmíte ji ale dávat dovnitř zubu, aby nedošlo k nechtěném zalomení! Někdy se zub může léčit i měsíc, než se podaří zánět vymítit.

Plnění kořene

Po úspěšném překonání zánětu bude kořen zubu zaplněn speciální hmotou a klasicky zaplombován. Pro kontrolu kořene může dojít k rentgenu zubu.

 

Toto ošetření je jedno z nejnáročnějších. Jde o záchranu zubu, ikdyž je pak mrtvý. Díky tomu pak zešedne, nebo zežloutne. Řešení přináší fazetování nebo zubní korunka.

Snažte se zánětům předcházet správnou péčí o zuby, návštěvami zubní ordinace před tím, než je kaz hluboký a také správným oblékáním v zimě, abyste neprochladli.