I když není nízký tlak nebezpečný a často ho není nutné léčit, narozdíl od vysokého krevního tlaku, přesto je velmi nepříjemný a způsobuje nemalé problémy. Osoba, kterou trápí potíže s nízkým krevním tlakem, může být po probuzení unavená, nevyspaná, typické je motání hlavy, pištění či šum v uších, mžitky před očima, závratě a další velmi obtěžující příznaky.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Trápení s nízkým krevním tlakem neboli hypertenzí postihuje spoustu z nás. Jsou lidé, kteří dodržují preventivní opatření. Bez ranního šálku kávy nevyjdou ven, protože by jim bylo špatně, nebo vstávají o chvilku dříve a neřídí-li automobil, dají si náprstek alkoholu, který za chviličku vyprchá, ale uleví jim.

V případě, že se ale ze závratí stane každodenní omezování běžných aktivit, chvilkové výpadky vědomí, nebo dokonce dojde k opakovanému omdlení, je nutné vyhledat lékaře. Nejenže ohrožujeme okolí, řídíme-li s velkou nevolností automobil, ale i sebe a to nejen v autě, ale i při chůzi, kdy si můžeme pádem v bezvědomí velmi ublížit.

Koho potíže s nízkým tlakem postihují

Autor obrázku: Pete

Často tímto onemocněním trpí vysocí a hubení lidé. Obézní postihuje výjimečně. Další skupina osob, u nich se může, byť dočasně nízký tlak objevit jsou těhotné ženy. Lékař může nastávající maminku z důvodu motání hlavy a nevolností nechat na rizikovém těhotenství, opět kvůli nebezpečným důsledkům pádu jak pro matku, tak plod.

I děti a dospívající mládež může mít nepříjemné zkušenosti s nízkým tlakem. Je to zřejmě způsobeno rychlým růstem, kdy organismus nestíhá vyrovnávat rychlé změny, které se v těle odehrávají.

Nízký tlak bývá spojován i s životním stylem, jde ruku v ruce se stresem a napětím. Vyskytuje se i jako přidružený projev jiné nemoci.

Co nám pomůže v boji proti nízkému tlaku

Nízký krevní tlak nemusíme řešit hned medikamenty. Zkuste použít některý z následujících způsobů, jak krevní tlak zvýšit:

  • Česnek
  • Káva nebo černý čaj
  • Alkohol v malé míře
  • Dostatečný pitný režim
  • Sport a fyzická aktivita
  • Vitamin C
  • Kokoška pastuší tobolka
  • Lékořice

Nízký tlak není životu nebezpečný, přesto přetrvávají-li potíže dlouho a musíte se kvůli nim omezovat, přizpůsobovat, určitě se obraťte na svého praktického lékaře.