Světově nezdravé potraviny

Víte, které nezdravé pochotuky milují lidé v jiných státech než v našem a čím si úspěšně přivozují zvýšený cholesterol, nadváhu, problémy s tlakem, klouby…? Podívejte se, co mají jedlíci nejraději.

Cheeseburger, pizza

Autor obrázku: TheCulinaryGeek

Nezdravé potraviny jsou jistě ve všech zprávách. Minulý týden bylo nebezpečné jíst mnoho cukru a dokonce jsem četla, že zavedením daně z cukru může být zmírněná míra obezity. O pár dnů později: bílkoviny na základě živočišného původu – maso, vejce a sýr, byly v první linii po novém výzkumu, v němž zjistili, že vysoký obsah těchto bílkovin ve stravě zvyšuje riziko vzniku rakoviny. A na vrcholu toho všeho článek, který přinesl, že pizza, cheeseburger či podobné pochutiny obsahují obrovské množství kalorií a je to více než doporučený denní příjem člověka. Ale cheeseburger a pizza je jenom špička tuku těstovinového ledovce, pokud jde o nezdravé potraviny. Zde je výběr ze světového nejhoršího (nebo nejlepšího, v závislosti na vašem pohledu).

Poutine

Tato francouzsko–kanadská ,,pochoutka“ se liší od místa k místu, ale průměrná porce může obsahovat o 1300 kalorií (prakticky dietní potraviny v porovnání s plnohodnotným cheeseburgerem a křupavou pizzou). Tahle pochoutka je vlastně obří talíř hranolek s rozpuštěným sýrem na povrchu, přelité hnědou omáčkou a někdy podávané s kuřecím masem a uzeninami.

Turducken

Turducken je specialitou amerického jihu, který na první pohled vypadá hodně podobně jako jeden z vánočních ptačích mas milovaný celebritami kuchařů. Je to kuře/uvnitř kachna/uvnitř krocan. Rozdíl je v tom, že každá vrstva je oddělena spárování vepřové klobásy, jen pro případ, že by si někdo myslel že tři vrstvy tohoto masa neobsahuje dostatek živočišných bílkovin. Někdy se ještě celá věc balí do slaniny.

Jack-n-Grill snídaňové burrito

Jack-n-Grill je malá restaurace řetězce v Coloradu, která učinila mezinárodní titulek burrito k snídani. Abychom pochopili, jak to vypadá – je to o velikosti tučného stehna. Vyrobeno z dva a půl kila brambor, 12 vajec a 250gramů šunky, sýra a chilli na povrchu. Tučnost je do značné míry zaručena. Muži si to mohou dát zdarma, pokud to dokážou sníst všechno. Pokud se to podaří sníst některé z žen, získají jídlo na celý život zdarma.

Hamburgery

Masové karbanátky nebyly nikdy to pravé pro vás. Co takhle monstrózní hamburger, který je pojmenován ,,čtyřnásobný bypass burger“, který podávají v Heart Attack Grill v Las Vegas, ve kterém jsou čtyři masové karbanátky doplněné o 20 plátků ryzí slaniny, sýrem a omáčkou. Jo a plátek rajčete pro zdravé nadšence! Dohromady má až 8000 kalorií.

Existuje mnoho další příkladů, jako je tento. V roce 2009 bylo oznámeno, že stánek s jídlem v Bristolu nabízí ,,Super Scooby“, který má okolo 2645 kalorii a spousta dalších.

Eskimo zmrzlina

Akataq, také známý jako zmrzlina Eskymo, není asi to, co si pod tímto pojmem představujete. Je jasné, že jsou v tom bobule spolu s tunou tuku, která tomu dává vzhled zmrzliny. Tuk obvykle není z mléka nebo smetany ale tělesný z medvěda či lososa. Akataq má často na povrchu rybu a občas cukr. Je to vše opravdu velmi mastné, i když to je ten nejmenší problém pro ty, co tráví většinu roku prácemi a lovem v teplotách pod bodem mrazu.

Smažený mozečkový sendvič

V zemi dobytka v Indianě je smažený mozečkový sendvič již dlouho oblíbený. Mám- li být upřímná, obsah tuku není jeden z těch nejhlavnější problémů, ale spíše obsah. Kravský nebo prasečí mozek se ponoří do těstíčka a smaží se.

Autor obrázku: Oleg.

Káva

Ano, čtete správně. Výzkumem bylo zjištěno, že velké latte může obsahovat až 350 kalorii a 14g tuku. To je ekvivalent 10 plátků slaniny. Nemuselo by to znít jako konec světa ve srovnání s některými z jiných jídel v tomto seznamu, ale pamatujte

  • je to jen náboj
  • můžete si s ním dát muffin nebo dezert
  • mnozí z nás si dají více než jenom jedno latté denně

Smith Island dort

Dorty jsou obecně hodně sladké a plné tuku, ale Smith Island dort- oficiální dezert z amerického státu Maryland – je opravdovou kalorickou sušenkou. Opět platí, že je možné sehnat méně nezdravou verzi. Jeho však nejhorší (nejlepší) verze se skládá z 15 vrstev plněných krémem, drcenou čokoládou a polété polevou.