By: Andrea Rose

Proč lidé trpí depresemi? Deprese jsou dané tím, že se necítíme dobře, máme problémy, jsme neustále ve stresu, něco nás trápí, tíží, málo spíme, mohou je způsobovat rodinné, osobní, nebo pracovní problémy. Deprese vznikají jak u mužů, tak i u žen v různém věku a doprovází je faktor, který značí fakt, že se necítíme dobře a pociťujeme úzkost.

Tato úzkost může být vyvolána také jakoukoliv ztrátou kohokoliv a čehokoliv. Ztrátou věcí hmotných i nehmotných a také může být deprese způsobena selháním v nějaké konkrétní situaci. Každopádně se člověk necítí vůbec dobře a někdy je dokonce nutné řešit situaci s psychologem, nebo dokonce i s psychiatrem, který předepíše léky, jež vás utlumí, utiší a budete se po nich cítit lépe.

Deprese na sebe může navalovat i další nemoci. Pokud například trpíme při depresi nechutenstvím, nebo se naopak přejídáme, pak může mít náš psychický stav vliv i na trávící systém, střeva, žaludek a tak dále. Proto je deprese nebezpečná nejen z psychického hlediska. Mnohdy nás tento stav můžete dohnat až tak daleko, že jsme si schopni sáhnout na život. V tomto případě je více než nutná péče lékařů, někdy i samotná hospitalizace. Depresemi trpěly i známé osobnosti, kterým by na první pohled nemuselo nic chybět, přesto velmi psychicky strádaly. Vzpomeňme si například na Petra Muka, Karla Svobodu, nebo Ivetu Bartošovou…

Jednou za čas se do určitého stavu deprese dostane každý z nás, je však otázkou o jak silný stav se jedná a jestli jsme schopni se z tohoto stavu dostat sami s vlastní pomocí, nebo jsme si věd omi toho, že situaci už sami nezvládáme. Vyhledat odbornou pomoc není žádná ostuda, naopak. Je to důkaz toho, že si svůj zdravotní stav uvědomujeme a chceme s tím něco dělat. V Americe je například stejně běžné mít jak svého obvodního lékaře, nebo zubaře také svého psychologa.