Závislost – 1. díl

0
352
Autor obrázku: Tim in Sydney

Závislost – 1. díl

Co to vlastně je? Je to stav mysli člověka, kdy jde vše stranou a zůstává jen touha po určité látce nebo věci. Ani byste nevěřili, na čem všem může být člověk závislý. Na čokoládě, kávě, internetu, sexu, člověku, čtení, černém čaji, běhání, balzámu na rty, chilli a na mnohém dalším. Asi to není tak úsměvné, jak se na první pohled zdá. Přece jen, pořád je to v podstatě nemoc.  Nejtypičtější je však drogová závislost. Drogy se dělí na ty, které společnost toleruje (alkohol a tabák) a které netoleruje (psychotropní látky, opiáty a marihuana).

Fyzická závislost

Je to forma závislosti, která vzniká podáváním určité látky za nějaký časový úsek. Z toho vyplívá, že to nemusí být chyba onoho závislého člověka. Čí je to tedy vlastně chyba? V podstatě asi nikoho. I když v případě, kdy těhotná žena užívá drogy a dělá tak závislé i svoje dítě, je odpověď jednoduchá…

Autor obrázku: Tim in Sydney

Váš ošetřující lékař vám může předepsat léky a upozornit na riziko závislosti. Ale to je to jediné, co může udělat. Závislý člověk udělá cokoli, jen aby se dostal ke své droze (to může skončit i smrtí!). Tělo si to zkrátka žádá. Projevuje se to abstinenčními příznaky. Co dělat, když se do takové situace dostanete? Neprodleně informujte svého ošetřujícího lékaře a začněte to řešit! Rozhodně se nesmíte své závislosti poddávat víc a víc! Kladné na tom je to, že z fyzické závislosti se dostanete snáze než z psychické.

Psychická závislost

Může vzniknout na rozdíl od fyzické úplně na všem. Ano, takže klidně i na černém čaji. Je nebezpečná hlavně v tom, že si ji vytváříme sami ve své hlavě. Toužíme opakovat zážitek s onou „drogou“ spojený, například. Taková závislost na člověku potom může být velmi těžká v případě úmrtí nebo rozchodu.

Démon alkohol dostal do svých spárů už mnoho lidí. Je tu skoro tak dlouho, jak lidstvo samo. I když se jedná o drogu legální, je velmi nebezpečná. V opilosti máme zkreslené vnímaní a narušené centrum rovnováhy v našem mozku. Proto se motáme ze strany na strany a silnice je pro nás malá. Proto je mnoho dopravních nehod v opilosti.

Opilost nám dodává sebevědomí, proto je mnoho nešťastných náhod končících smrtí. Jsme o hodně více emotivní, než za střízliva. Jak v dobrém, tak ve špatném slova smyslu. Proto nejvíce konfliktů končí ve stavu „jak zákon káže“ hůř, než je nutné.