Fobie – první část

Autor obrázku: Yael P

Chorobný strach, nezvladatelná úzkost, panická hrůza atd. Lidé dali tomuto onemocnění různá jména lišící se ještě podle důvodu strachu (ono těch důvodů je velká spousta, pojmenovaných fobií je přesně 300!). S některými se narodíme, některé vznikají postupně například dlouhodobým působením některé věci nebo jevu. Ptáte se, jak se tato nemoc projevuje? Člověk, který se tváří v tvář potká s důvodem svého strachu, je ochromen a ztrácí nad sebou kontrolu, ovládá ho jen a jen strach.

Fobie se dá potlačit, v některých případech může odeznít úplně. Nejde to ale snadno a záleží, co si dotyčný člověk nastaví ve své hlavě. Když si budete stále říkat, jaký máte hrozný strach a nezvládnete to, opravdu to nezvládnete, psychika je mocná čarodějka. Ano, od psychiky je kousíček k psychologovi a psychiatrovi. Pokud tento problém neustojíte sami, nabízí se léčba medikamenty a terapiemi. A není se za co stydět! Zlomená noha se také nezahojí sama od sebe!

Pokud i vy jste obětí nějaké té fobie, je důležité, aby vaše okolí pochopilo závažnost problému a nebralo to na lehkou váhu. Stejně jako je velký rozdíl mezi depresí a smutkem, je obrovský rozdíl mezi strachem a chorobným strachem. Už jen třeba z toho důvodu, že „obyčejný“ strach si dokážeme racionálně vysvětlit. Protože jak si vysvětlíme například strach ze zlata? Ano, i toto je jedná z fobií, nazývá se aurofobie. Začínáte být zvědavý na další kuriózní fobie? Tak čtěte dál!

Ablutofobie

Autor obrázku: SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget

Napadá mě otázka, jak se lidé trpící touto fobií myjí. Pokud ji nepřekonají, nebo alespoň trošičku nepotlačí, musí chodit stále špinavý. Slovo abluto vzniklo z řeckého ebliUt a v češtině znamená umývat. Z toho logicky vyplívá, že ablutofobie je strach z mytí, čištění a praní.

Prádlo se dá v dnešní době naštěstí „šoupnout“ do pračky, ale to umývání musí být oříšek. O to je tato fobie horší, že se zkrátka překonat musí, pokud chcete fungovat ve skupině „normálních lidí. Napadá lidi se sklonem k emocím (více ženy než muže) a malé děti. Takže pokud máte doma dítě, pro které je pobyt ve vodě potřebný pro umytí nepřekonatelný a celý ho propláče, mějte se na pozoru!     

Vaše Lucie Hanusová