Tak jako každý sport, tak i plavání je velmi zdravé. Ale ne každý sport mohou všichni dělat. Naštěstí u plavání tolik omezení není, protože plavat může i ten, co kvůli špatným kyčlím nemůže běhat a podobně. Ano, je pravdou, že existují jisté onemocnění, s kterým plavat nemůžeme, jako je například ekzém, ale přece jenom to má menší omezení, než ostatní sporty.

Proč je dobré plavat?

Autor obrázku: Randy Pertiet

Protože při plavání si mohou vytvořit kondici i takoví lidé, kteří nějak nemají v oblibě sporty anebo ti, kteří jsou v jiných sportech nějak omezení, protože při plavaní, ačkoliv se to nezdá, posilujete mnoho svalů a nejen ruce a zádové svalstvo. Navíc se při plavání rozšiřuje objem vašich plic, takže lidé, kteří častěji plavou, by měli vydržet daleko více s dechem. Pro ženy je tu další pozitivní věc na plavání a tou je, že je vědecky dokázáno, že ženy, které více plavou, by měly mít objemnější hrudník.

Kde plavat?

To není zrovna těžká otázka. Když je zima, tak nám nezbývá nic jiného, než jít na krytý bazén, ale v létě je možností nespočet. Jsou otevřené různé akvaparky, dále můžeme jít na venkovní koupaliště anebo pro ty, kteří nechtějí za různé atrakce platit, protože to většinou nebývá nejlevnější záležitost, tak třeba jít plavat na přehradu.

Nebo si někteří napouští vlastní bazén doma na zahradě, což je také velmi výborná varianta, obzvlášť když máte děti. Je pravdou, že i tady je dosti drahé pořízení, ale v některých případech se to opravdu vyplatí. Neplatíte každý vstup a ani nemusíte platit za autobus nebo pohonné hmoty, za které byste zutráceli, kdybyste jeli na koupaliště a podobně.

Jak plavat?

Autor obrázku: Jim Bahn

Plavání je mnoho způsobů, ať už kraul, prsa, na zádech či motýlek. Jsou lidé, kteří umí jeden svůj způsob a jsou spokojeni a pak jsou i takoví, kteří je ovládají všechny. Je pravda, že se říká, že třeba kraul je nejrychlejší způsob plavání, ale ne vždycky to tak musí být, protože člověk, který celý život plave jen prsa a později se naučí kraula, tak nikdy nebude v kraulovi tak výborný, jako v prsech. Každopádně je vždycky lepší umět více způsobů, protože když třeba plavete prsa a už jste na pokraji vašich sil, tak vystřídáte způsob plavání – třeba na plavání na zádech, kde si odpočinete, abyste nabrali síly.

S kým plavat?

Nejlepší je, když si k sobě na plavání někoho vezmeme, protože to nás nutí na to plavání fakt chodit. Ještě lepší je, když je někdo lepší plavec, než jsme my, protože nás bude hnát k lepším výsledkům. A samozřejmě je výborné vzít si sebou i své děti, které se nejen naučí plavat, ale také budou mít kondičku. Anebo prostě nějakého známého či partnera/partnerku a podobně.

Takže i když plavání může být finančně náročný sport, tak plavte. Aspoň přes léto si držte kondičku, protože plavání je úžasný sport nejen na posilování, ale také nás to velmi dobře uvolní a příjemně unaví.