By: Graham Milldrum

Jedná se o relativně častý zdravotní problém. Bolí nás pod žebry na pravé straně. K bolestem se v některých případech přidává také tlak. Jde zejména o to odhalit příčinu těchto bolestí pod pravým žebrem. Příčiny odhalí jedině lékař. Proto při přetrvávajícím pocitu neváhejte a navštivte jej.

Jaké orgány se nachází pod pravým žebrem?

Jsou zde uloženy především játra a žlučník. Játra jsou lidským orgánem, který v podstatě nebolí. Nejde-li tak o bolest z jiného orgánu, která sem může vystřelovat (například zánět slinivky, kýla), jde většinou o onemocnění žlučníku. Pocit plnosti v nadbřišku a bolest pod pravým žebrem mohou být známkou kamenů ve žlučníku nebo žlučníkového zánětu.

Tyto stavy bývají spojeny s nesnášenlivostí tučných jídel, pocitem na zvracení a s dalšími příznaky. Jindy jsou tato onemocnění provázena náhle vzniklou krutou bolestí zpravidla pozdě večer nebo k půlnoci s neklidem, bledostí, výrazným pocením a teplotami. Bolest se může vystřelovat, až do zad a pod lopatku, trvá od 15-ti minut až do tří hodin, není možné najít úlevovou polohu. Pokud bolest trvá déle (více než 6 hodin) svědčí to již pro nějakou komplikaci.

Příčiny této bolesti

Těch může být více. Nejčastěji se však jedná o:

  • problém se žlučníkem – jeho zánět či kameny
  • blokáda hrudní páteře – bolest vyvolává zablokování páteře
  • skřípnutí nervů – mohlo dojít k uskřípnutí nějakého nervu a ten způsobuje bolestivost
  • zúžení žlučníkových cest

Léčba

Prvním krokem léčby je návštěva lékaře, který provede nezbytná vyšetření. Samostatná léčba se pak provádí podle konkrétní příčiny. Jedná-li se o žlučníková onemocnění, bude nezbytná hospitalizace v nemocnici. Často je spojená i s výhledem na operativní řešení.

Na záněty se podávají kromě jiného antibiotika. Na kolikovité bolesti se dávají teplé obklady, u předpokládaného zánětu naopak studené. Obojí lze tlumit také analgetiky, které indikuje lékař nitrožilně. Nutné je v akutním stádiu bolesti pod pravým žebrem držení hladovky.