By: bark

Jak vůbec poznat, že máme infarkt a co dělat, když nás infarkt potká? Jak jej vůbec rozpoznat a jak reagovat, abychom se zachránili?

Infarkt poznáme podle prudké bolesti srdce, která přechází do paže a do spodní čelisti.

Dá se vůbec infarktu ubránit?

Pokud vás tento stav potká, nezbývá nic jiného, než že začnete zhluboka a v pravidelných intervalech kašlat. Pokud vám totiž přestane srdce tlouci pravidelně, tak začnete zároveň i omdlévat a pokud u vás není nikdo, kdo by vám pomohl a jste na to sami, tak máte jen 10 sekund na to, abyste začali jednat, než ztratíte vědomí. Pomoci si v tuto chvíli můžete jedině kašláním, které bude silné a opakované.

Před kašláním se zhluboka nadechněte a hluboce a dlouze pak kašlete. Postupujte tak, jako byste z plic chtěli dostat hlen, kašlat je třeba každé dvě vteřiny. Snažte se nouzově přivolat pomoc, s velkou pravděpodobností, se však zase vaše srdce roztluče. Důvod je ten, že se hlubokými vdechy dostane do plic kyslík a díky tomu, že budete kašlat, stlačíte srdce a tím udržíte krevní oběh. Opětovný normální rytmus pak tlakem na srdce opět obnovíte. Je třeba se i přes to dostat co nejdříve do péče lékařů. To, že se vám podařilo srdce opět dostat do normálu neznamená, že bude vše v pořádku.

Infarktu se však můžete bránit ještě dříve, než vůbec přijde. Váš životní styl má velký vliv na to, jak fungují vaše vnitřní orgány. Pokud holdujete cigaretám, alkoholu, špatně jíte, málo pijete, stresujete se, máte díky jídlu vysoký cholesterol, tak si tím velmi ubližujete. Zamyslete se nad tím vším ještě dříve, než bude pozdě a než budete muset řešit to, jestli si pomůžete a přežijete, nebo jestli je infarkt to poslední, co v životě prožijete.

Dobré je si článek nejen přečíst, ale také si jej pamatovat a povědět o něm svým blízkým a známým, protože jim tímto můžete klidně zachránit i život.