Kouření je jedním z nejrozšířenějších zlozvyků a závislostí na světě. Každý den se lidé snaží s kouřením přestat. Existuje celá řada metod, produktů a druhů léčby, které s odvykáním pomáhají. Nejdůležitější je ovšem správná motivace a odhodlání. Třeba vám s tím mohou naše důvody, proč přestat kouřit.

Má to smysl

Lidské tělo má výborné regenerační schopnosti, proto tvrzení, že jakmile někdo kouřil, už je to stejně jedno, jsou nepravdivé. Riziko nemocí z kouření začne pomalu klesat, zdravotní potíže se začnou vylepšovat a rozhodně se zlepší fyzická i psychická kondice, a to v poměrně krátkém čase.

Podle nejrůznějších studií a výzkumů chce skončit se závislostí na nikotinu až ¾ kuřáků. Každého k tomu vedou jiné důvody. Nikdo se kuřákem nestal proti své vůli, a tak je základem úspěšného začátku si odpovědět na otázky: Proč chci vlastně přestat kouřit? Jak přestat kouřit?

10 důvodů proč přestat kouřit:

  1. zdravotní důvody – onemocnění plic, hltanu, astma
  2. finanční důvody
  3. zlepšení pleti, vlasů, pokožky
  4. bělejší zuby, nezapáchající dech
  5. voňavé oblečení, domov, automobil
  6. lepší fyzická i duševní kondice
  7. volné ruce
  8. bezproblémové těhotenství, zdravé miminko
  9. kvalitní spánek
  10. SVOBODA

Spočítejte si to!

Peníze hýbou světem, tak si spočítejte, kolik ušetříte, když přestanete kouřit. Pro lepší představu, pokud kouříte 1 krabičku denně:

  • za měsíc ušetříte 2100 Kč
  • za rok 25 000 Kč
  • za 10 let 250 000 Kč
  • za 40 let 1 000 000 Kč

Co se děje v těle?

Ihned po 20 minutách po vykouření poslední cigarety se k normálu vrací krevní tlak a tepová frekvence. Zlepšuje se krevní cirkulace v horních i dolních končetinách a končetiny začínají být teplejší.

8 hodin – hodnota oxidu uhelnatého v krvi se zmenší na polovinu a takto nasycená krev se vrací k normálním hodnotám

24 hodin – po této době oxid uhelnatý definitivně z krve zmizí, plíce se začnou čistit a sliznice začne obnovovat svou funkci

48 hodin – v těle již nezbyl žádný nikotin, díky tomu se zlepšuje chuť i čich

72 hodin – v tomto okamžiku se bývalému kuřákovi lépe dýchá, jelikož se čistí dýchací cesty objevuje se kašel, narůstá energie

Po pár týdnech

Pokud abstinence trvá již několik týdnů je možné zaznamenat obrovské zlepšení v dýchání, kondičce a celkově lepším stavu. Navrací se kvalitní spánek, objevuje se ztracená chuť k jídlu, začne se zlepšovat pokožka, vlasy a člověk vypadá celkově lépe.

2 – 12 týdnů – celé tělo se lépe prokrvuje a lépe se člověku běhá a chodí

3 – 9 měsíců – kašel ustupuje a celkově se zlepšuje funkce plic

1 rok – po jednom roce výrazně klesá riziko onemocnění způsobené kouřením

5 let – riziko spojené s infarktem je o polovinu menší než u kuřáka

10 let – riziko rakovinou plic se zmenšilo o půlku a ohrožení infarktem je stejné jako u celoživotního nekuřáka

Využijte odborné pomoci

Kouření je zlozvyk, který si lidé budují klidně celý život. A stejně jako s každým jiným, zlozvykem trvá než se ho člověk definitivně zbaví. Zároveň je závislost na nikotinu považovaná za nemoc, kterou je potřeba odborně léčit.

Neváhejte tak navštívit svého praktického lékaře a poradit s ním o možnosti léčby. Další možností je návštěva odborníka v poradnách či centrech. I zde vám poradí, jak začít, co vše je potřeba dodržovat a jak se chovat. Velmi populární je také biorezonance. Tato terapie pomáhá s odvykáním kouření a s léčbou závislosti na tabáku.