Trhání zubů moudrosti není nic příjemného

0
706

Mnozí lidé jsou hrdí na to, že se mohou pochlubit zuby moudrosti. Často si mylně myslí, že zuby moudrosti značí i vaši moudrost, avšak tak tomu není.

Nejsem rád, že mám osmičky

Zuby moudrosti jsou pozůstatkem po našich předcích, který nevyroste každému člověku. Je to dáno především dědičností. V případě, že mají tento pozůstatek oba dva rodiče, tak je téměř jasné, že zuby moudrosti vyrostou i vám. Ovšem mít je v ústech není žádná legrace. Je sice pravda, že existují případy, kdy zuby zůstanou po celý život v klidu, avšak je to jen výjimka. Ve většině případů dochází k bolestem a je třeba je odstranit.

Pár minut v ordinaci a přicházíte o moudrost

Pokud se dostanete do situace, že vás zuby začnou bolest a musí ven, tak ve většině případů vás čeká návštěva odborníků, protože váš zubař to většinou posílá na chirurgii. Samotný zákrok trvá jen pár minut. Lékař vám umrtví ústa a vytáhne zub moudrosti ven. Samozřejmě, že vaše moudrost vám zůstává, protože je to jen slovní spojení. Každopádně potom, co odezní umrtvení, začíná znovu bolest, protože vás najednou začne tahat dásně, mohou nastat i horečky a podobně. Většinou se říká, že spodní zuby jsou horší, než ty vrchní, takže pokud máte v puse více osmiček, tak začněte těmi hornými, protože každá osmička se musí vytáhnout jednotlivě. A pokud byste začali spodní, tak si to s tou vrchní rychle rozmyslíte.

Postel, mrazák a paralen

Až přijdete domů od lékaře bez jednoho zubu méně, měli byste si lehnout a odpočívat. Pokud vás to začne opravdu hodně bolet anebo vám i vyskočí teplota, tak si dejte nějaké léky, které vám doporučí sám lékař, ve většině případů postačí paralen. Každopádně je dobré vytáhnout si z mrazáku třeba hrášek či jinou potravinu, kterou si budete místo vytržení chladit, abyste zmírnili jak otok, tak i bolest.

Hlavně zůstat doma

I když si budete myslet, že jste v pořádku a že vás nic nebolí ani po vytržení zubu moudrosti, musíte být stále opatrní. Hlavně se držte doma a nechoďte ven, pokud to není nutné. Protože v případě, že vám do pusy nafouká studený vítr, tak vám uvnitř může vzniknout zánět, což je opravdu velmi nepříjemné, bolestivé a v mnoha případech také nebezpečné. Takže pokud budete muset někde na průvan, tak si raději přes pusu převažte šálu či něco podobného, abyste si zbytečně nepřitížili.

Ještě kontrola a jsem fit

Samozřejmě, že vám po vytržení musí danou ránu zašít, a proto počítejte s tím, že vás čeká minimálně ještě jedna návštěva chirurga, při které vám vytáhne stehy. Ovšem jen v případě, že bude všechno v pořádku. Ale vytáhnutí stehů už jen maličký krok, díky kterému se můžete zase volně usmívat.

 

Trhání zubů nikdy nebylo příjemné, avšak osmičky jsou opravdu něco extra. Můžete se začít radovat, pokud vám nenarostou, protože jinak jsou s nimi jen starosti.